Navigacijska pot

Prednost gospodarski rasti in zaposlovanju - 22/10/2012

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz © EU

Voditelji držav in vlad članic EU so se na vrhunskem zasedanju 18. in 19. oktobra dogovorili o ukrepih za spodbujanje gospodarstva in načrtu za tesnejšo ekonomsko in monetarno povezavo.

Predsednik Komisije José Manuel Barroso je pred zasedanjem dejal , da mora Evropska unija storiti več, kot je predvideno v paktu za gospodarsko rast in zaposlovanje English, ki zajema sveženj ukrepov v višini 120 milijard EUR za pomoč državam članicam pri izhodu iz krize.

Ta sredstva zajemajo tudi povečanje posojilne zmožnosti Evropske investicijske banke DeutschEnglishfrançais za 60 milijard evrov. Preostalih 55 milijard evrov bo EU preusmerila iz neporabljenih regionalnih sredstev EU in jih porabila za podporo malim podjetjem in zaposlovanju mladih.

Voditelji so se zavzeli za učinkovitejše delovanje enotnega trga Deutsch (de) English (en) français (fr) in hitro sprejetje že predlaganih ukrepov Komisije DeutschEnglishfrançais.

Podporo so izrazili še drugim stimulacijskim ukrepom, tudi vzpostavitvi instrumenta za povezovanje Evrope English za financiranje naložb v prometna, energetska in digitalna omrežja v višini 50 milijard EUR.

Tudi finančni sektor mora prispevati svoj delež k oživitvi gospodarstva. Komisija bo v ta namen predlagala uvedbo davka na finančne transakcije Deutsch (de) English (en) français (fr) in pred koncem leta predstavila načrt za preprečevanje davčnih goljufij in utaj.

Tesnejša ekonomska in monetarna povezava

Voditelji so se dogovorili, da bo pravni okvir za enotni bančni nadzor pdf - 158 KB [158 KB] v evrskem območju dokončan do konca leta, veljati pa bo začel leta 2013.

Evropska centralna banka English (ECB) bo imela osrednjo vlogo pri vzpostavitvi enotnega bančnega nadzora. Novemu sistemu se bodo lahko pridružile tudi druge države EU.

Dogovorili so se tudi o nadaljevanju dela v zvezi s predlogi English za vzpostavitev bančne, fiskalne in gospodarske unije ter postopno oblikovanje politične unije. Predsednik Barroso je povedal, da bo Komisija do konca leta pripravila načrt predlogov.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy bo skupaj s predsedniki Evropske komisije, držav evrske skupine English in ECB decembra pripravil končno poročilo o predlogih.

Mednarodne zadeve

Voditelji so sprejeli dodatne sankcije zoper sirsko vlado in vlado v Iranu, ki mora izpolniti mednarodne obveznosti v zvezi s svojim jedrskim programom.

Opozorili so na politično in humanitarno krizo v Maliju in sklenili, da bodo okrepili pomoč EU pri reorganizaciji in usposabljanju vojaških sil te države.

Naslednje zasedanje Evropskega sveta bo 22. in 23. novembra v Bruslju.

Sklepi zasedanja Evropskega sveta, 18. in 19. oktober 2012 English

Izjava predsednika Barrosa ob zaključku vrha Evropskega sveta

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave