Kruimelpad

Groei en banen blijven hoogste prioriteit - 22/10/2012

Commissievoorzitter José Manuel Barroso en voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz © EU

Op de top van 18 en 19 oktober hebben de EU-leiders besloten snel extra economische stimuleringsmaatregelen te treffen en verder te werken aan een hechtere economische en monetaire unie.

In een briefing voor de top zei Commissievoorzitter José Manuel Barroso dat er meer moet gebeuren in het kader van het onlangs aangekondigde Pact voor groei en banen English, een pakket maatregelen van 120 miljard euro om de EU-landen uit de crisis te halen.

Zo moet de kredietverleningscapaciteit van de Europese Investeringsbank DeutschEnglishfrançais met 60 miljard omhoog. Tot slot wordt zo'n 55 miljard euro aan niet-bestede middelen uit de structuurfondsen van de EU doorgeschoven naar maatregelen voor het midden- en kleinbedrijf en banen voor jongeren.

De EU-leiders waren het erover eens dat de EU haar interne markt Deutsch (de) English (en) français (fr) beter moet laten functioneren. Dat kan door de Commissievoorstellen DeutschEnglishfrançais die al op tafel liggen, sneller te behandelen.

Ook hebben zij zich uitgesproken voor stimuleringsmaatregelen. Zo is er groen licht voor Connecting Europe English, een plan om 50 miljard te investeren in vervoers-, energie- en digitale netwerken.

Van de financiële sector wordt een billijke bijdrage aan het herstel verwacht. Nog voor het einde van het jaar wil de Commissie daarom een eerste stap zetten naar de beoogde belasting op financiële transacties Deutsch (de) English (en) français (fr) , en een plan presenteren om belastingfraude en -ontduiking aan te pakken.

Een hechtere economische en monetaire unie

De regeringsleiders willen nog voor het einde van het jaar het gemeenschappelijk bankentoezicht pdf - 158 KB [158 KB] goedkeuren. De concrete uitvoering ervan kan dan in de loop van 2013 geregeld worden.

De Europese Centrale Bank English (ECB) krijgt een centrale rol bij de invoering van een gemeenschappelijk toezichtmechanisme. De nieuwe regeling moet openstaan voor alle EU-landen die willen deelnemen.

Verder wilden alle leiders blijven werken aan voorstellen English voor verdere bancaire, fiscale, economische en politieke eenmaking. Voorzitter Barroso zei dat de Commissie nog dit jaar een blauwdruk zal presenteren.

Voorzitter van de Raad Herman Van Rompuy zal, in samenwerking met de voorzitters van Commissie, eurogroep English en ECB in december een eindverslag over de voorstellen op tafel leggen.

Beslissingen over internationale zaken

De leiders spraken zich uit voor sancties tegen de Syrische regering en tegen Iran, dat zich aan de internationale voorwaarden voor zijn kernenergieprogramma moet houden.

Tot slot sprak de Raad zijn grote bezorgdheid uit over de politieke en humanitaire crisis in Mali. De EU wil zo snel mogelijk helpen bij het reorganiseren en opleiden van de Malinese defensiemacht.

De volgende vergadering van de Europese Raad vindt plaats op 22 en 23 november, opnieuw in Brussel.

Conclusies van de Europese Raad van 18-19 oktober 2012 English

Verklaring van voorzitter Barroso na de top

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links