Navigációs útvonal

Prioritás: növekedés és munkahelyteremtés - 22/10/2012

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz © EU

Az EU vezetői október 18–19-én megállapodtak abban, hogy mihamarabb megvalósítják a gazdaságösztönző intézkedéseket, és lépéseket tesznek a szorosabb gazdasági és pénzügyi unió kialakítása felé.

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso az ülésre készített feljegyzésében pdf - 691 KB [691 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) úgy nyilatkozott, hogy a közelmúltban elfogadott Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum English keretében több intézkedésre van szükség. A paktum által biztosított 120 milliárd euró azt hivatott elősegíteni, hogy a tagállamok kilábaljanak a válságból.

A pénzügyi csomag révén az Európai Beruházási Bank DeutschEnglishfrançais hitelkerete 60 milliárd euróval fog növekedni. Az EU kihasználatlan regionális alapjaiból újabb 55 milliárd eurót csoportosít át, amelyből a kisvállalkozások támogathatók és munkahelyek teremthetők a fiataloknak.

Az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy az egységes piac Deutsch (de) English (en) français (fr) működésének javítása érdekében felgyorsítják a Bizottság által már benyújtott javaslatok DeutschEnglishfrançais elfogadását.

A vezetők elkötelezték magukat amellett, hogy újabb ösztönző intézkedéseket foganatosítsanak. Döntöttek többek között az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz English létrehozásáról is, amely 50 milliárd euró értékben fogja segíteni a közlekedésbe, energia- és a digitális hálózatokba fektetett beruházásokat.

A pénzügyi szektornak is méltányosan hozzá kell járulnia a fellendüléshez. A Bizottság azt tervezi, hogy javaslatot tesz a pénzügyi tranzakciók megadóztatására Deutsch (de) English (en) français (fr) . Az év vége előtt tervet fog előterjeszteni az adócsalás és az adókikerülés elleni intézkedésekről.

Szorosabb gazdasági és monetáris unió

A csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy január 1-jéig tető alá hozzák az euróövezet bankjainak közös felügyeletére pdf - 158 KB [158 KB] irányuló jogi keretet, amelynek végrehajtására 2013-ban fog sor kerülni.

Az Európai Központi Bank English centrális szerepet fog játszani a közös felügyeleti hatóság létrehozásában. A többi uniós országnak is lehetősége lesz arra, hogy csatlakozzon az új rendszerhez.

A csúcson megállapodás született arról is, hogy folytatni kell a bank-, fiskális és gazdasági unióra irányuló javaslatok English kidolgozását, és lépéseket kell tenni a politikai unió megvalósítása felé. Barroso elnök elmondta, hogy a Bizottság az év végéig kidolgozza a javaslatokat.

A Tanács elnöke, Herman Van Rompuy, valamint a Bizottság, az eurócsoport English és az EKB elnöke a javaslatokról decemberben végleges jelentést készít.

Nemzetközi ügyek

A csúcsvezetők egyetértettek azzal, hogy további szankciókat kell bevezetni a szíriai kormánnyal és Iránnal szemben. A politikusok hangsúlyozták, hogy Iránnak be kell tartania a nukleáris programmal kapcsolatos nemzetközi szabályokat.

Szó esett a Malit sújtó politikai és humanitárius válságról is. A csúcstalálkozó résztvevői úgy döntöttek, felgyorsítják az ország védelmi erőinek átszervezésére és kiképzésére irányuló segítségnyújtást.

Az Európai Tanács következő ülésére november 22–23-án kerül sor Brüsszelben.

Az Európai Tanács következtetései – 2012. október 18–19. English

Barroso elnök nyilatkozata a csúcstalálkozót követően Deutsch (de) English (en) français (fr) português (pt)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek