Navigációs útvonal

Prioritás: növekedés és munkahelyteremtés - 22/10/2012

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz © EU

Az EU vezetői október 18–19-én megállapodtak abban, hogy mihamarabb megvalósítják a gazdaságösztönző intézkedéseket, és lépéseket tesznek a szorosabb gazdasági és pénzügyi unió kialakítása felé.

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso az ülésre készített feljegyzésében úgy nyilatkozott, hogy a közelmúltban elfogadott Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum English keretében több intézkedésre van szükség. A paktum által biztosított 120 milliárd euró azt hivatott elősegíteni, hogy a tagállamok kilábaljanak a válságból.

A pénzügyi csomag révén az Európai Beruházási Bank DeutschEnglishfrançais hitelkerete 60 milliárd euróval fog növekedni. Az EU kihasználatlan regionális alapjaiból újabb 55 milliárd eurót csoportosít át, amelyből a kisvállalkozások támogathatók és munkahelyek teremthetők a fiataloknak.

Az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy az egységes piac Deutsch (de) English (en) français (fr) működésének javítása érdekében felgyorsítják a Bizottság által már benyújtott javaslatok DeutschEnglishfrançais elfogadását.

A vezetők elkötelezték magukat amellett, hogy újabb ösztönző intézkedéseket foganatosítsanak. Döntöttek többek között az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz English létrehozásáról is, amely 50 milliárd euró értékben fogja segíteni a közlekedésbe, energia- és a digitális hálózatokba fektetett beruházásokat.

A pénzügyi szektornak is méltányosan hozzá kell járulnia a fellendüléshez. A Bizottság azt tervezi, hogy javaslatot tesz a pénzügyi tranzakciók megadóztatására Deutsch (de) English (en) français (fr) . Az év vége előtt tervet fog előterjeszteni az adócsalás és az adókikerülés elleni intézkedésekről.

Szorosabb gazdasági és monetáris unió

A csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy január 1-jéig tető alá hozzák az euróövezet bankjainak közös felügyeletére pdf - 158 KB [158 KB] irányuló jogi keretet, amelynek végrehajtására 2013-ban fog sor kerülni.

Az Európai Központi Bank English centrális szerepet fog játszani a közös felügyeleti hatóság létrehozásában. A többi uniós országnak is lehetősége lesz arra, hogy csatlakozzon az új rendszerhez.

A csúcson megállapodás született arról is, hogy folytatni kell a bank-, fiskális és gazdasági unióra irányuló javaslatok English kidolgozását, és lépéseket kell tenni a politikai unió megvalósítása felé. Barroso elnök elmondta, hogy a Bizottság az év végéig kidolgozza a javaslatokat.

A Tanács elnöke, Herman Van Rompuy, valamint a Bizottság, az eurócsoport English és az EKB elnöke a javaslatokról decemberben végleges jelentést készít.

Nemzetközi ügyek

A csúcsvezetők egyetértettek azzal, hogy további szankciókat kell bevezetni a szíriai kormánnyal és Iránnal szemben. A politikusok hangsúlyozták, hogy Iránnak be kell tartania a nukleáris programmal kapcsolatos nemzetközi szabályokat.

Szó esett a Malit sújtó politikai és humanitárius válságról is. A csúcstalálkozó résztvevői úgy döntöttek, felgyorsítják az ország védelmi erőinek átszervezésére és kiképzésére irányuló segítségnyújtást.

Az Európai Tanács következő ülésére november 22–23-án kerül sor Brüsszelben.

Az Európai Tanács következtetései – 2012. október 18–19. English

Barroso elnök nyilatkozata a csúcstalálkozót követően

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek