Διαδρομή πλοήγησης

Προτεραιότητες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης - 22/10/2012

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς © EU

Στη σύνοδο κορυφής της 18-19 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να λάβουν τάχιστα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Στο πλαίσιο σύντομης ενημέρωσης σχετικά με τη σύνοδο, ο πρόεδρος της Επιτροπή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο πλαίσιο του πρόσφατα εκδοθέντος «Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση» English, μιας δέσμης μέτρων ύψους 120 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι χώρες να ανακάμψουν από την κρίση.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων DeutschEnglishfrançais κατά 60 δισ. ευρώ. Επίσης, ποσό ύψους 55 δισ. ευρώ θα επαναδιατεθεί από τα αχρησιμοποίητα κονδύλια των περιφερειακών ταμείων της ΕΕ για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς Deutsch (de) English (en) français (fr) της ΕΕ επισπεύδοντας την έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής DeutschEnglishfrançais που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

Δεσμεύτηκαν να στηρίξουν και άλλα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, όπως η θέσπιση της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» English, στο πλαίσιο της οποίας θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών δικτύων.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει επίσης να συμβάλει ισότιμα στην ανάκαμψη. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών Deutsch (de) English (en) français (fr) και, πριν από το τέλος του έτους, θα υποβάλει σχέδιο για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Στενότερη οικονομική και νομισματική ένωση

Οι ηγέτες αποφάσισαν να ολοκληρώσουν, έως το τέλος του έτους, τις εργασίες για την κοινή εποπτεία pdf - 158 KB [158 KB] των τραπεζών της ευρωζώνης. Το σχετικό νομικό πλαίσιο θα καταρτιστεί εντός του 2013.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα English (ΕΚΤ) θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στη θέσπιση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Στον νέο μηχανισμό, θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι ηγέτες αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν να προωθούν τις προτάσεις English για τη δημιουργία τραπεζικής, δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης και να λαμβάνουν μέτρα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ένωσης. Ο πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει εντός του τρέχοντος έτους σχέδιο στρατηγικής για την εφαρμογή των προτάσεων.

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωγκρούπ English και τον πρόεδρο της ΕΚΤ θα ολοκληρώσουν την τελική έκθεση σχετικά με τις προτάσεις.

Αποφάσεις σε διεθνή θέματα

Οι ηγέτες ενέκριναν πρόσθετες κυρώσεις κατά της συριακής κυβέρνησης και του Ιράν, το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Επίσης, αναφέρθηκαν στην πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στο Μάλι και αποφάσισαν να επισπεύσουν τη βοήθεια της ΕΕ για την αναδιοργάνωση και εκπαίδευση των αμυντικών δυνάμων της χώρας.

Η επόμενη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: 18 και19 Οκτωβρίου 2012. English

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο μετά τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι