Навигационна пътека

Приоритети за растеж и работни места - 22/10/2012

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц © ЕС

На своята среща на върха на 18 и 19 октомври лидерите на ЕС се споразумяха да вземат бързи мерки за стимулиране на икономиката и да направят стъпки към по-тесен икономически и паричен съюз.

В брифинг преди срещата председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу каза, че трябва да се направи повече по неотдавна обявения пакт за растеж и работни места English – пакет от мерки на стойност 120 млрд. евро за подпомагане на възстановяването на страните от кризата.

Част от средствата са предвидени за увеличаване на капацитета за отпускане на заеми на Европейската инвестиционна банка DeutschEnglishfrançais до 60 млрд. евро. Други 55 млрд. евро ще бъдат пренасочени от неизползвани средства на ЕС за регионално развитие към подпомагане на малки предприятия и създаване на работни места за млади хора.

Лидерите се споразумяха да подобрят функционирането на единния пазар Deutsch (de) English (en) français (fr) на ЕС, като разгледат текущите предложения на Комисията DeutschEnglishfrançais по бърза процедура.

Те обещаха подкрепа и за други мерки за стимулиране, включително за Механизма за свързване на Европа English, чрез който ще се финансират инвестиции в транспортни, енергийни и цифрови мрежи на стойност 50 млрд. евро.

Финансовият сектор също трябва да даде своя принос за възстановяването. Комисията ще направи първата стъпка към въвеждане на данък върху финансовите трансакции Deutsch (de) English (en) français (fr) и ще представи план за санкциониране на данъчните измами до края на годината.

По-тесен икономически и паричен съюз

Лидерите се споразумяха да довършат работата по общия надзор pdf - 158 KB [158 KB] на банките от еврозоната до края на годината. Правната рамка ще бъде въведена през 2013 г.

Европейската централна банка English (ЕЦБ) ще играе главна роля за установяване на единен надзорен орган. Останалите страни от ЕС също ще могат да прилагат новите мерки.

Лидерите на ЕС са съгласни, че работата по предложенията English за банков, фискален, икономически и политически съюз трябва да продължи. Председателят Барозу каза, че Комисията ще представи своя план за предложенията по-късно тази година.

През декември председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателите на Комисията, Еврогрупата English и ЕЦБ ще изготвят окончателен доклад по предложенията.

Решения по международни въпроси

Лидерите подкрепиха допълнителните санкции срещу правителството на Сирия и срещу Иран, който трябва да се съобрази с международните правила по отношение на своята ядрена програма.

Лидерите обърнаха внимание на политическата и хуманитарна криза в Мали и решиха да ускорят помощта на ЕС за реорганизация и обучение на отбранителните сили на страната.

Следващият Европейски съвет ще се проведе на 22 и 23 ноември в Брюксел.

Заключения на Европейския съвет, 18-19 октомври 2012 г. English

Изявление на председателя Барозу след срещата на върха

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки