Sökväg

På väg mot en fördjupad union - 17/10/2012

Justus Lipsius-byggnaden i Bryssel där EU-toppmötena går av stapeln © EU

På EU-toppmötet den 18–19 oktober ska stats- och regeringscheferna diskutera åtgärder för ökad tillväxt och en starkare union.

EU-ledarna ska också se över hur tillväxt- och sysselsättningspakten English hittills har använts – 120 miljarder euro ska satsas på tillväxtåtgärder.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso betonar att EU-länderna snabbt måste börja genomföra pakten. Ledarna kommer att få en detaljerad lägesrapport av kommissionen: vad som är på gång, vilka hindren är och vilka nästa steg blir.

Pengarna ska gå till projekt för innovation och kompetens, småföretag, ren energi, transporter och bredbandsnät. Cirka 55 miljarder euro kommer att föras över från EU:s regionalfonder för att stödja småföretag och skapa nya jobb för unga.

Färdplan för en fördjupad union

Ledarna ska också diskutera den plan för fördjupat ekonomiskt och monetärt samarbete English som Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy har tagit fram tillsammans med ordförandena för kommissionen, eurogruppen English och Europeiska centralbanken English (ECB).

Förslagen handlar bland annat om gemensamma regler för finanstillsyn i euroländerna, tuffare regler för statsbudgetarna och ökad samordning av den ekonomiska politiken.

Som ett första steg har kommissionen föreslagit regler för gemensam banktillsyn English i euroländerna med hjälp av ECB för att återställa stabiliteten.

Alla EU-länder ska kunna ansluta sig till det nya tillsynssystemet, som är ett första steg mot en bankunion.

Kommissionen har också föreslagit gemensamma regler English för åtgärder vid bankkriser. De ska bidra till att finansmarknaderna inte drabbas lika hårt vid en bankkonkurs och att skattebetalarna slipper betala för statliga bankakuter.

Finanspolitisk union

Krisen har visat att euroländerna måste samordna sin budgetpolitik ännu mer för att säkra hållbar tillväxt och ekonomisk stabilitet.

Euroländerna skulle med tiden kunna ha en gemensam budget för att hjälpas åt att hantera ekonomiska kriser och finanskriser.

Förutom ökad finanspolitisk integrering bör samordningen av den ekonomiska politiken fördjupas och EU:s inre marknad DeutschEnglishfrançais fullbordas.

Enligt kommissionens ordförande José Manuel Barroso bör veckans diskussioner kunna leda till ett slutdokument i december med en färdplan för en bankunion, finanspolitisk union, ekonomisk union och steg mot en politisk union.

Dagordning för europeiska rådets möte den 18–19 oktober
Rapport om genomförandet av pakten för tillväxt och sysselsättning

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar