Navigacijska pot

Načrt za tesnejšo unijo - 17/10/2012

Poslopje Sveta EU v Bruslju, kjer poteka evropski vrh, Belgija © EU

Na vrhu EU 18.–19. oktobra bodo voditelji držav in vlad EU razpravljali o ukrepih za še večje naložbe v gospodarsko rast in za tesnejšo unijo.

Na zasedanju bodo pregledali dosedanje ukrepe, sprejete v okviru pakta za gospodarsko rast in zaposlovanje English , ki oživitvi gospodarstva namenja 120 milijard evrov.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je poudaril, da morajo države EU hitro ukrepati, da bi lahko začele izvajati ta dogovor. Komisija bo voditelje držav in vlad podrobneje seznanila s trenutnim stanjem: kaj je na pogajalski mizi, kje so prepreke in kakšni naj bi bili naslednji koraki.

Sredstva iz dogovora se bodo uporabila za projekte, ki razvijajo znanje in inovacije, namenjena bodo malim podjetjem, projektom čiste energije ter razvijanju prometne in širokopasovne internetne infrastrukture. Preostalih 55 milijard evrov bodo preusmerili iz neporabljenih regionalnih sredstev EU in jih porabili za podporo malim podjetjem in zaposlovanju mladih.

Načrt za tesnejšo unijo

Voditelji bodo tudi razpravljali o predlogu načrta za tesnejšo ekonomsko in monetarno povezavo English , ki ga bo predstavil predsednik Sveta Herman Van Rompuy v sodelovanju s predsedniki Komisije, evrske skupine English in Evropske centralne banke English (ECB).

Določili naj bi tudi skupna pravila za nadzor nad finančnim sektorjem v evrskem območju, uveljavitev dogovorjenih omejitev za nacionalne proračune in močnejšo uskladitev ekonomskih politik.

Komisija je predlagala, da se najprej uvedejo ukrepi za skupni nadzor English bank v evrskem območju, pri čemer naj bi za obnovo finančne stabilnosti skrbela Evropska centralna banka.

Vse države EU bi se lahko pridružile temu novemu dogovoru, ki je prvi kamen za izgradnjo bančne unije.

Komisija je tudi predlagala skupna pravila English za reševanje bank v finančnih težavah, s čimer bi se za davkoplačevalce zmanjšale posledice propada in reševanja bank.

Finančna unija

Kriza je pokazala, da morajo države evrskega območja bolje uskladiti svoje proračunske politike, da bi lahko zagotovile trajnostno rast in gospodarsko stabilnost.

Evrsko območje bi lahko sčasoma zagotovilo skupni proračun, iz katerega bi lahko članicam pomagali pri reševanju gospodarskih in finančnih kriz.

Krepkejšo finančno integracijo bi moralo spremljati tesnejše usklajevanje gospodarskih politik in dokončno oblikovanje evropskega enotnega trga DeutschEnglishfrançais .

Po mnenju predsednika Barrosa naj bi pogovori ta teden vodili do dokončne priprave načrta za bančno, finančno in gospodarsko unijo v decembru in do postopnega oblikovanja politične unije.

Dnevni red zasedanja Evropskega sveta, 18.-19. oktober 2012
Poročilo: Izvajanje pakta za gospodarsko rast in zaposlovanje

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave