Cale de navigare

Foaie de parcurs pentru consolidarea uniunii - 17/10/2012

Clădirea Justus Lipsius, unde au loc reuniunile Consiliului European - Bruxelles (Belgia) © UE

La 18-19 octombrie, liderii UE se vor reuni pentru a discuta despre posibile măsuri de consolidare a uniunii şi de sporire a investiţiilor în creşterea economică.

Liderii europeni vor analiza măsurile luate până în prezent în cadrul Pactului pentru creştere economică şi locuri de muncă English - un plan care prevede investirea a 120 de miliarde de euro în stimulente economice.

Preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a subliniat că ţările UE trebuie să acţioneze rapid în vederea punerii în aplicare a Pactului. Comisia va pune la dispoziţia liderilor UE o informare detaliată privind starea de fapt: care este situaţia curentă, unde sunt blocajele şi care ar trebui să fie paşii următori.

Fondurile prevăzute de Pact vor fi direcţionate către proiecte care stimulează inovarea, acumularea de noi competenţe, dezvoltarea întreprinderilor mici, valorificarea surselor nepoluante de energie, precum şi dezvoltarea infrastructurii de transport şi a internetului de bandă largă. Circa 55 de miliarde de euro vor fi redirecţionate din fondurile europene de dezvoltare regională care nu au fost utilizate către sprijinirea întreprinderilor mici şi crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Foaie de parcurs pentru consolidarea uniunii

Şefii de stat sau de guvern vor dezbate, de asemenea, un proiect de plan de consolidare a uniunii economice şi monetare English . Planul va fi prezentat de către preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, în colaborare cu preşedintele Comisiei, preşedintele Eurogrupului English şi preşedintele Băncii Centrale Europene English (BCE).

Propunerile includ norme comune pentru supravegherea sectorului financiar din ţările membre ale zonei euro, păstrarea bugetelor naţionale în limitele convenite şi intensificarea coordonării politicilor economice.

Ca prim pas, Comisia a propus măsuri pentru supravegherea comună English a băncilor din zona euro, cu BCE jucând un rol decisiv în refacerea stabilităţii.

Toate ţările din UE ar avea posibilitatea de a subscrie la acest sistem de supraveghere, ceea ce ar constitui o piatră de temelie pentru uniunea bancară.

În acelaşi timp, Comisia a propus norme comune English privind modalităţile de intervenţie în cazul băncilor care se confruntă cu dificultăţi financiare. Aceste norme ar putea reduce atât impactul unui faliment bancar asupra pieţelor financiare, cât şi costurile de salvare suportate de contribuabili.

Uniunea bugetară

Criza a arătat că ţările din zona euro trebuie să-şi coordoneze mai bine politicile bugetare, pentru a asigura creşterea durabilă şi stabilitatea economică.

În cele din urmă, zona euro ar putea crea un buget comun care să-i ajute pe membrii săi să răspundă la crizele economice şi bugetare.

Intensificarea integrării bugetare ar trebui să fie însoţită de o mai bună coordonare a politicilor economice şi de finalizarea pieţei unice DeutschEnglishfrançais a UE.

Potrivit preşedintelui Barroso, discuţiile din această săptămână ar trebui să conducă la finalizarea, în luna decembrie, a unei foi de parcurs pentru uniunea bancară, bugetară şi economică şi pentru realizarea primilor paşi în direcţia unei uniuni politice.

Agenda Consiliului European din 18-19 octombrie
Raport: Punerea în aplicare a Pactului pentru creştere economică şi locuri de muncă

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile