Navigációs útvonal

Menetrend a szorosabb unió kialakításához - 17/10/2012

A Justus Lipsius épület, ahol az EU vezetői csúcstalálkozóikat tartják Brüsszelben (Belgium) © EU

Október 18–19-i csúcstalálkozójukon az EU vezetői arról tárgyalnak, milyen beruházási intézkedésekkel lehetne fellendíteni a növekedést és megszilárdítani az uniót.

A gazdaság ösztönzését célzó 120 milliárd eurós terv – a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum English – keretében tett eddigi lépések felülvizsgálat tárgyát fogják képezni.

José Manuel Barroso bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós országoknak gyorsan kell cselekedniük a megállapodás végrehajtásakor. A Bizottság részletesen tájékoztatni fogja a vezetőket a kialakult helyzetről: milyen eredmények születtek, milyen akadályok nehezítik a végrehajtást, és milyen lépésekre van szükség a következőkben.

A paktumhoz rendelkezésre bocsátott források olyan projektek támogatására használhatók majd fel, amelyek az innováció előmozdítását és a készségek, a kisvállalkozások, a tiszta energia, valamint a közlekedési, illetve a szélessávú infrastruktúra fejlesztését szolgálják. Az uniós regionális alapok keretében fel nem használt mintegy 55 milliárd eurót az EU kisvállalkozásokat támogató, valamint a fiatalok elhelyezkedését segítő intézkedésekre fogja fordítani.

Menetrend a szorosabb unió kialakításához

Az uniós vezetők a gazdasági és monetáris integráció elmélyítését célzó terv English tervezetéről is tárgyalni fognak, amelyet Herman Van Rompuy, a Tanács elnöke fog a Bizottság, az eurócsoport English és az Európai Központi Bank English elnökével közösen bemutatni.

A tervben szerepel többek között az a javaslat, hogy az euróövezet vezessen be közös szabályokat a pénzügyi szektor felügyeletére, valamint hogy a tagállamok tartsák be a költségvetési hiánycélokat, és erősítsék meg a gazdaságpolitikai koordinációt.

A Bizottság első lépésként olyan intézkedéseket javasol, amelyek lehetővé teszik az euróövezet bankjainak közös felügyeletét English . Az elképzelés szerint ebben a folyamatban az Európai Központi Bank is részt fog venni, és a stabilitás helyreállítása lesz a feladata.

Az új megállapodáshoz az uniós országok mindegyike csatlakozhat, ezzel pedig megteremthetik a bankunió alapjait.

A Bizottság ezenkívül közös szabályozást English javasol a pénzügyi nehézséggel küzdő bankok megmentésére is. A javasolt szabályok mérsékelnék azokat a hatásokat, amelyeket az egyes bankok fizetésképtelensége gyakorolhat a pénzügyi piacokra, és korlátozná az adófizetők költségeit azokban az esetekben, amikor tőkeinjekcióra van szükség.

Költségvetési unió

A válság rámutatott arra, hogy az euróövezet országainak a fenntartható növekedés és a gazdasági stabilitás biztosítása érdekében tovább kell növelniük költségvetési politikáik koordinációját.

Az euróövezet előtt nyitva áll a lehetőség, hogy közös költségvetést alakítson ki, hogy segítse a tagok intézkedéseit a gazdasági és pénzügyi válság ellen.

A fokozottabb költségvetési integráció mellett a gazdaságpolitikai koordináció erősítésére is szükség van, és teljessé kell tenni az EU egységes piacát DeutschEnglishfrançais .

Barroso elnök reményei szerint a héten folyó tárgyalások eredményeként a bankunió, a költségvetési unió és a gazdasági unió ütemterve decemberben véglegesíthető lesz, és az EU újabb lépéseket tehet a politikai unió megteremtése felé.

Az Európai Tanács október 18–19. ülése
Jelentés: a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum végrehajtása

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek