Навигационна пътека

План за по-тесен съюз - 17/10/2012

Сградата Justus Lipsius, където се провеждат заседанията на лидерите на ЕС в Брюксел, Белгия © ЕС

На заседанието на Европейския съвет на 18 – 19 октомври лидерите на ЕС ще обсъдят мерки за по-големи инвестиции в растежа и за укрепване на Съюза.

Действията, предприети до този момент по Пакта за растеж и работни места English , план за инвестиране на 120 млрд. евро в икономически стимули, ще бъдат преразгледани.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу подчерта, че страните от ЕС трябва да действат бързо за изпълнение на споразумението. Комисията ще запознае подробно лидерите на ЕС с положението в момента – какво се предлага, какви са пречките и какви трябва да са следващите стъпки.

Средствата по линия на пакта ще се изразходват за проекти за развитие на иновациите и уменията, малките предприятия, чистата енергия, транспортната и широколентовата инфраструктура. Около 55 млрд. евро ще бъдат пренасочени от неизползвани средства на ЕС за регионално развитие към подпомагане на малки предприятия и създаване на работни места за млади хора.

Пътна карта за по-тесен съюз

Лидерите на ЕС ще обсъдят и проект на план за по-тесен икономически и паричен съюз English , който ще бъде представен от председателя на Съвета Херман Ван Ромпой заедно с председателите на Комисията, Еврогрупата English и Европейската централна банка English (ЕЦБ).

Предложенията включват общи правила за надзор на финансовия сектор в еврозоната, поддържане на държавните бюджети в договорени граници и по-тясна координация на икономическата политика.

Като първа стъпка Комисията предложи мерки за общ надзор English на банките в еврозоната с участието на ЕЦБ като средство за възстановяване на стабилността.

Всички страни от ЕС ще могат да участват в новото споразумение, което представлява стъпка в посока банков съюз.

Комисията също така предложи общи правила English за намеса, когато банка изпитва финансови затруднения. Те ще помогнат за намаляване на последиците от фалита на банка за финансовите пазари и на разходите за данъкоплатците по нейното спасяване.

Фискален съюз

Кризата показа, че страните от еврозоната трябва да задълбочат координацията на своите бюджетни политики, за да се осигури устойчив растеж и икономическа стабилност

Възможно е в бъдеще еврозоната да създаде съвместен бюджет, за да помага на своите членове да се справят с икономически и финансови кризи.

Задълбочената фискална интеграция трябва да бъде придружена от по-тясна координация на икономическите политики и завършване на единния пазар DeutschEnglishfrançais на ЕС.

Според председателя Барозу обсъжданията през тази седмица трябва да доведат до окончателно приемане през декември на пътна карта за банков съюз, фискален съюз, икономически съюз и стъпки към политически съюз.

Дневен ред на заседанието на Европейския съвет, 18-19 октомври
Доклад: Изпълнение на Пакта за растеж и работни места

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки