Sökväg

EU får Nobels fredspris 2012 - 12/10/2012

EU-flaggan framför EU-ländernas flaggor © EU

EU får Nobels fredspris 2012 för att i över sex decennier ha bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter.

– Det är en oerhörd ära för EU att få Nobels fredspris 2012, säger Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett gemensamt uttalande. Priset innebär största möjliga erkännande för de djupa politiska motiven bakom vår union: det unika arbete som allt fler europeiska länder gör för att motverka krig och splittring och gemensamt skapa en fredens och välståndets kontinent. Priset går inte bara till EU-projektet och de institutioner som står för ett gemensamt intresse, utan också till de 500 miljoner människor som bor här.

De båda ordförandena framhåller också att EU kommer att fortsätta att arbeta för fred och säkerhet i våra grannländer och i övriga världen.

I den norska Nobelkommitténs motivering heter det att EU i "över sex decennier har bidragit till att främja fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter".

Kommittén lyfter fram EU:s stabiliserande roll som har bidragit till att omvandla nästan hela Europa från en krigens till en fredens kontinent. EU:s verksamhet representerar "folkens förbrödring" och utgör en form av de "fredskongresser" som Alfred Nobel anger som kriterier för fredspriset i sitt testamente från 1895.

Läs mer:

  • Nobelkommitténs pressmeddelande English
  • Nobelkommittén English
  • Uttalanden av Europeiska rådets och kommissionens ordföranden English
  • Videomeddelande från Herman Van Rompuy English
  • EU-kommissionen: pressmeddelande DeutschEnglishfrançais
  • Barrosos webbplats DeutschEnglishfrançaisportuguês

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar