Navigacijska pot

Evropska unija je prejela Nobelovo nagrado za mir za leto 2012 - 12/10/2012

Zastava EU, za njo zastave držav članic © EU

Evropska unija je danes prejela Nobelovo nagrado za mir za leto 2012. Nagrada je priznanje za prispevek EU v minulih šestih desetletjih k uveljavljanju miru, sprave, demokracije in človekovih pravic v Evropi.

„Nobelova nagrada za mir za leto 2012 je za Evropsko unijo velika čast. Nagrada je največje priznanje temeljni motivaciji za politično povezovanje naše Unije: edinstvenemu prizadevanju vedno večjega števila evropskih držav, da premagajo vojne in razprtije ter skupaj oblikujejo celino miru in blaginje. Nagrada ni samo priznanje za evropski projekt in institucije, ki poosebljajo skupni interes, ampak tudi za 500 milijonov državljanov, ki živijo v naši Uniji,“ sta v skupni izjavi zapisala predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije.

V pogledu v prihodnost sta predsednika ponovila zavezanost Evropske unije k nadaljnjemu prizadevanju za „mir in varnost v bližnjih državah in v svetu na splošno“.

Norveški odbor za Nobelovo nagrado za mir je v obrazložitvi poudaril „prispevek EU v minulih šestih desetletjih pri uveljavljanju miru in sprave, demokracije in človekovih pravic v Evropi“.

Izpostavil je tudi vlogo EU pri širjenju stabilnosti, kar je „pomagalo večji del Evrope preoblikovati iz celine vojn v celino miru. EU spodbuja „bratstvo med narodi“ in predstavlja obliko „mirovnega kongresa“, ki ju je kot merilo za nagrado za mir navedel Alfred Nobel v svoji oporoki iz leta 1895.“

Več informacij:

  • Sporočilo za medije odbora za Nobelovo nagrado English
  • Odbor za Nobelovo nagrado za mir English
  • Izjava predsednikov Evropskega sveta in Komisije English
  • Video izjava predsednika Hermana Van Rompuyja English
  • Evropska komisija: sporočilo za medije DeutschEnglishfrançais
  • Spletišče predsednika Joséja M. Barrosa DeutschEnglishfrançaisportuguês

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave