Cale de navigare

Uniunea Europeană primeşte Premiul Nobel pentru pace 2012 - 12/10/2012

Drapelul UE, în faţa drapelelor statelor membre © UE

Astăzi, Uniunea Europeană a câştigat Premiul Nobel pentru pace 2012, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.

„Este o imensă onoare pentru Uniunea Europeană să primească Premiul Nobel pentru pace 2012. Acest premiu este cel mai puternic semn de recunoaştere a valorilor politice fundamentale care stau la baza Uniunii noastre: efortul unic depus de tot mai multe ţări europene, pentru a preîntâmpina războaiele şi disensiunile şi pentru a construi împreună un continent al păcii şi prosperităţii. Premiul revine nu numai proiectului şi instituţiilor care reprezintă un interes comun, ci şi celor 500 de milioane de cetăţeni care trăiesc în Uniunea noastră”, au afirmat Preşedintele Consiliului European şi Preşedintele Comisiei Europene, într-o declaraţie comună.

Vorbind despre viitor, preşedinţii celor două instituţii au exprimat angajamentul Uniunii Europene faţă de „promovarea, în continuare, a păcii şi securităţii în ţările vecine şi în întreaga lume”.

Comitetul Nobel norvegian a subliniat „contribuţia UE, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”.

A fost apreciat rolul de factor de stabilitate jucat de UE care „a făcut ca o mare parte din Europa să se transforme dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii. Contribuţia UE o reprezintă „fraternitatea între naţiuni” şi o formă a ceea ce Alfred Nobel numea „congrese pentru pace” atunci când a stabilit, în testamentul său din 1895, criteriile pentru acordarea Premiului pentru pace”.

Mai multe detalii

  • Comunicatul de presă al Comitetului Nobel English
  • Comitetul Nobel English
  • Declaraţia Preşedintelui Consiliului European şi a Preşedintelui Comisiei Europene English
  • Declaraţia preşedintelui Van Rompuy (video) English
  • Comisia Europeană: comunicat de presă DeutschEnglishfrançais
  • Site-ul preşedintelui Barroso DeutschEnglishfrançaisportuguês

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile