Kruimelpad

Nobelprijs voor de vrede 2012 toegekend aan EU - 12/10/2012

EU-vlag © EU

De Nobelprijs voor de vrede 2012 is vandaag toegekend aan de Europese Unie. De EU wordt hiermee beloond voor zestig jaar inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten.

"Het is een geweldige eer voor de Europese Unie om de Nobelprijs voor de vrede 2012 te krijgen. Dit vormt de duidelijkse vorm van erkenning van de dieperliggende politieke beweegredenen van onze Unie: de unieke wil van steeds meer Europese staten om oorlog en verdeeldheid te overstijgen en samen een continent van vrede en welvaart te vormen. Dit is niet alleen een prijs voor het project en de instellingen die een gemeenschappelijk belang belichamen, maar ook voor de 500 miljoen burgers van de EU", zo zeggen de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie in een gezamenlijke verklaring.

Beide voorzitters wijzen op de vastberadenheid van de Europese Unie om ook in de toekomst vrede en veiligheid te bevorderen in de landen dichtbij ons en in de hele wereld.

Het Noorse comité dat de Nobelprijs voor de vrede uitreikt, verklaarde dat het de EU hiermee beloont voor haar inzet, al zestig jaar lang, voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten.

Het comité heeft veel waardering voor de stabiliserende rol van de EU, die heeft geholpen om het merendeel van Europa om te vormen van een oorlogscontinent tot een vredescontinent. De inzet van de EU heeft gezorgd voor broederschap tussen naties en komt neer op een soort "vredescongres", zoals Alfred Nobel dat in 1895 in zijn testament noemde als criterium voor de vredesprijs.

Meer informatie:

  • Persbericht Nobelcomité English
  • Nobelcomité English
  • Verklaring van de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie English
  • Videoverklaring van Herman Van Rompuy English
  • Europese Commissie: persbericht DeutschEnglishfrançais
  • Website van José Manuel Barroso DeutschEnglishfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links