Navigációs útvonal

Az Európai Unió kapta a 2012. évi Nobel-békedíjat - 12/10/2012

Az EU zászlója, háttérben a tagállamok zászlajai © EU

Az EU a 2012. év Nobel-békedíjasa. A mai napon odaítélt díjjal az Unió hat évtizedes munkáját jutalmazták, amely révén hozzájárult a béke és a megbékélés, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához.

„Óriási megtiszteltetés, hogy idén az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat. A díj a lehető legrangosabb elismerése az uniós integráció mögött húzódó politikai hajtóerőnek: annak az egységes erőfeszítésnek, amellyel az európai uniós államok egyre bővülő köre törekszik a háborúk és viszályok elkerülésére, hogy közösen megteremtsék a kontinensen a békét és a jólétet. A díj nem csupán az integrációs projektnek és a közös érdeket megtestesítő intézményeknek szól, hanem az Unió mind az 500 millió polgárának.” – jelentette ki közös nyilatkozatában az Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság elnöke.

A két politikus a jövőre nézve úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió továbbra is „elkötelezetten szolgálni kívánja a béke és a biztonság ügyét a szomszédos országokban és a világ többi részén”.

A norvég Nobel-békedíj bizottság azt jelölte meg döntése okának, hogy „az EU több mint hat évtizede segíti elő a béke, a megbékélés, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását Európában.”

A bizottság nagyon fontosnak ítélte az EU stabilizációs szerepét, amely révén „megszűnt az Európa nagy részén zajló háború és beköszöntött a béke”. Az EU tevékenysége a „nemzetek közötti testvériséget” jelképezi és azon „békekongresszus” egy formáját testesíti meg, amelyet Alfred Nobel 1895-ös hagyatékában a díj feltételének meghatározásaként említett.

További információk:

  • A Nobel-bizottság sajtóközleménye English
  • Nobel-bizottság English
  • Az Európai Tanács elnökénet és a Bizottság elnökének közös nyilatkozata English
  • Herman Van Rompuy videonyilatkozata English
  • Európai Bizottság: sajtóközlemény DeutschEnglishfrançais
  • Barroso elnök weboldala DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek