Navigointipolku

Nobelin rauhanpalkinto Euroopan unionille - 12/10/2012

EU:n lippu jäsenvaltioiden lippujen edessä © EU

EU on saanut vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinnon. Palkinto myönnettiin tunnustukseksi rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä, jota EU on jatkanut jo yli 60 vuoden ajan.

"Nobelin rauhanpalkinnon saaminen on EU:lle suuri kunnia. Palkinto on korkein mahdollinen tunnustus unionin perustana oleville poliittisille tavoitteille. Yhä useammat Euroopan maat ovat liittyneet unioniin päästäkseen eroon vihanpidosta ja jakolinjoista ja rakentaakseen yhdessä rauhaa ja vaurautta. Palkinto ei kuulu pelkästään toimielimille, jotka ovat ajaneet tätä yhteistä asiaa, vaan kaikille EU:n 500 miljoonalle kansalaiselle", toteavat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy ja Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso lausunnossaan.

Puheenjohtajat korostavat, että EU sitoutuu jatkamaan työtään rauhan ja turvallisuuden hyväksi EU:n lähialueilla ja muualla maailmassa.

Perusteluissaan Norjan Nobel-komitea toteaa, että EU ja sen edeltäjät ovat yli kuuden vuosikymmenen ajan edistäneet rauhaa ja sovintoa, demokratiaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.

Perusteluissa korostetaan EU:n vakauttavaa roolia, jonka myötä Eurooppa on muuttunut "sodan mantereesta rauhan mantereeksi". Nobel-komitean mukaan EU on hyvä esimerkki "kansojen veljeydestä" ja sitä voidaan pitää eräänlaisena "rauhankongressina". Alfred Nobel mainitsee nämä käsitteet rauhanpalkinnon perusteina vuonna 1895 tekemässään testamentissa.

Lisätietoa:

  • Nobel-komitean lehdistötiedote English
  • Nobel-komitea English
  • Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission puheenjohtajien yhteinen lausunto English
  • Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyn videolausunto English
  • Komission lehdistötiedote DeutschEnglishfrançais
  • Puheenjohtaja Barroson sivusto DeutschEnglishfrançaisportuguês

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä