Διαδρομή πλοήγησης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2012 - 12/10/2012

Η σημαία της ΕΕ μπροστά από τις σημαίες των κρατών μελών © EU

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2012. Με τη σημαντική αυτή διάκριση ανταμείβεται για την εξηκονταετή συμβολή της στην ειρήνη και συμφιλίωση των λαών, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Είναι τεράστια τιμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2012. Το βραβείο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατή αναγνώριση των βαθύτερων πολιτικών ιδεωδών της Ένωσης: της ανεπανάληπτης προσπάθειας όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς για να οικοδομήσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας. Είναι ένα βραβείο όχι μόνο για την Ένωση και τα θεσμικά της όργανα που προωθούν τα κοινά συμφέροντα, αλλά και για τα 500 εκατομμύρια πολίτες που ζουν σ' αυτήν", δήλωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κοινή τους δήλωση.

Αναφερόμενοι στο μέλλον, οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει "να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στις γειτονικές χώρες και σ' όλο τον κόσμο γενικότερα".

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης εξήρε την εξηκονταετή συμβολή της ΕΕ στην προώθηση της ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναγνώρισε επίσης τον σταθεροποιητικό ρόλο της ΕΕ, η οποία "κατάφερε να μετατρέψει την Ευρώπη από μια ήπειρο πολέμου σε ήπειρο ειρήνης. Το έργο της ΕΕ αντανακλά "την αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη" και συνιστά μια μορφή "ειρηνευτικής διαδικασίας", την οποία αναφέρει ο Άλφρεντ Νόμπελ ως κριτήριο για την απονομή του βραβείου Ειρήνης στη διαθήκη του το 1895.

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Νόμπελ English
  • Επιτροπή Νόμπελ English
  • Δήλωση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής English
  • Μαγνητοσκοπημένη δήλωση του κ. Βαν Ρομπέι English
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: δελτίο Τύπου DeutschEnglishfrançais
  • Ιστοσελίδα του κ. Μπαρόζο DeutschEnglishfrançaisportuguês

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι