Sti

EU får Nobels Fredspris 2012 - 12/10/2012

EU-flag foran medlemslandenes flag © EU

I dag er EU blevet tildelt Nobels Fredspris 2012. Denne udmærkelse belønner EU's bidrag i over 60 år til udbredelsen af fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheder.

"Det er en stor ære for EU at få tildelt Nobels Fredspris 2012. Prisen er den størst mulige anerkendelse af de grundlæggende politiske motiver bag EU: den enestående indsats blandt stadig flere europæiske lande for at undgå krig og splittelse og sammen skabe et kontinent af fred og velstand. Denne pris går ikke kun til selve projektet og de institutioner, der repræsenterer de fælles interesser, men også til de 500 millioner borgere, der bor i EU", sagde formanden for Det Europæiske Råd og formanden for Europa-Kommissionen i en fælles udtalelse.

De to formænd forsikrede desuden om, at EU også fremover vil "fremme fred og sikkerhed både i landene omkring os og i verden som helhed".

Den norske Nobelkomité understregede, at "EU i over 60 år har bidraget til fred, forsoning, demokrati og menneskerettigheder i Europa."

Komitéen anerkender EU's stabiliserende rolle, der "har bidraget til, at det meste af Europa har ændret sig fra at være et krigens kontinent til at blive et fredens kontinent. EU's arbejde repræsenterer et "broderskab mellem nationer" og udgør en form for "fredskongresser", hvilket er ét af kriterierne for at modtage Fredsprisen ifølge Alfred Nobels testamente fra 1895."

Mere information:

  • Nobelkomitéens pressemeddelelse English
  • Nobelkomitéen English
  • Udtalelse af formændene for Det Europæiske Råd og Kommissionen English
  • Herman Van Rompuys videoudtalelse English
  • Europa-Kommissionen: pressemeddelelse DeutschEnglishfrançais
  • José Manuel Barrosos website DeutschEnglishfrançaisportuguês

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links