Навигационна пътека

Нобеловата награда за мир за 2012 г. бе присъдена на Европейския съюз - 12/10/2012

Флагът на ЕС на фона на флаговете на страните членки © ЕС

Днес Европейският съюз получи Нобеловата награда за мир за 2012 г. ЕС е отличен с нея заради приноса си за напредъка на мира и помирението, демокрацията и човешките права в продължение на повече от шест десетилетия.

„За Европейския съюз е огромна чест да получи Нобеловата награда за мир за 2012 г. Тази награда е най-голямото възможно признание на дълбоките политически мотиви, стоящи зад Съюза: уникалните усилия на все повече европейски държави да преодолеят войната и разделението и съвместно да работят за мир и просперитет на континента. Това не е награда само за проекта и институциите, въплъщаващи общия интерес, но и за 500-те милиона граждани, които живеят в нашия Съюз“, се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия.

Говорейки за бъдещето, двамата председатели потвърдиха ангажимента на Европейския съюз да продължи „да поддържа мира и сигурността в близките до нас страни и в целия свят“.

Норвежкият Нобелов комитет отличи „приноса на ЕС в продължение на повече от шест десетилетия за напредъка на мира и помирението, демокрацията и човешките права в Европа“.

Той оцени стабилизиращата роля на ЕС, „помогнала за превръщането на по-голямата част от Европа от континент на войната в континент на мира. Работата на ЕС е символ на „братство между народите“ и е равносилна на „мирен конгрес“ - критерий за връчване на наградата за мир, посочен от Алфред Нобел в завещанието му от 1895 г.“

Още информация:

  • Съобщение за медиите на Нобеловия комитет English
  • Нобелов комитет English
  • Изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия English
  • Видеоизявление на Херман Ван Ромпой English
  • Европейска комисия: съобщение за медиите DeutschEnglishfrançais
  • Уебсайт на Жозе Мануел Барозу DeutschEnglishfrançaisportuguês

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки