Sökväg

Grunden lagd för bankunion - 17/09/2012

De 27 EU-ländernas flaggor © EU

Det räcker inte längre med bara samordning – det krävs mer tillsyn och integration i EU för att förebygga framtida bankkriser, återupprätta förtroendet för finanssystemet och skydda spararna.

Bankernas verksamhet är i allt högre internationell, medan tillsynen har förblivit nationell. Den gemensamma valutan och den finansiella integrationen gör euroområdet särskilt sårbart för bankkriser som sprider sig från land till land.

EU-kommissionen tror att lösningen är mer tillsyn på EU-nivå. Redan 2011 inrättades tre tillsynsmyndigheter för att samordna de nationella tillsynsmyndigheternas arbete och se till att EU-reglerna tillämpas enhetligt.

Enligt EU-kommissionens nya förslag българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomi ska Europeiska centralbanken English (ECB) få nya befogenheter och ansvara för tillsynen av cirka 6 000 banker i euroområdet. Förslaget kallas för den gemensamma tillsynsmekanismen.

Enligt förslaget ska ECB bland annat utfärda tillstånd för banker och andra kreditinstitut och se till att de har tillräckligt med kapital (i likvid form) för att kunna fortsätta driva sin verksamhet även vid förluster. ECB ska också övervaka finansiella konglomerat.

Om en bank bryter mot – eller riskerar att bryta mot – kapitalkraven, ska ECB kunna uppmana banken att vidta korrigerande åtgärder. De nationella tillsynsmyndigheterna ska samtidigt fortsätta att övervaka bankernas dagliga verksamhet.

Det nya förslaget kompletterar tidigare förslag om en enhetlig regelbok för kapitalkrav, harmoniserade insättningsgarantier och nya regler för rekonstruktion och avveckling. Tillsammans lägger de grunden till en bankunion.

Enligt planerna ska ECB börja utföra sina nya uppgifter i januari 2013 och då övervaka några banker som har fått eller ansökt om bankstöd från den offentliga sektorn. Tillsynen över hela banksektorn gäller från januari 2014.

Det aktuella förslaget är det senaste i en rad EU-initiativ som ska förebygga att EU drabbas av fler bankkriser som den 2008. Parallellt med de nya tillsynsmyndigheterna har EU också tagit initiativ till nya kapitalkrav för banker, omstrukturering av finanssektorn genom nedläggning av olönsamma banker samt gemensamma inlåningsgarantier.

Läs mer om EU-reglerna för tillsyn av banker

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar