Navigációs útvonal

A Bizottság lefekteti a bankunió alapjait - 17/09/2012

A 27 EU-tagállam nemzeti lobogója © EU

A puszta koordináció immár nem elégséges – szigorúbb felügyeletre és integrációra van szükség uniós szinten ahhoz, hogy a jövőben elejét vegyük a bankválságoknak, helyreállítsuk a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, és megvédjük a lakossági megtakarításokat.

A bankok tevékenysége ma már nem ismer országhatárokat, a felügyeletük azonban továbbra is a tagállamok feladata. A közös valuta és a szoros pénzügyi integráció miatt az euróövezetet különösen érzékenyen érintik az egyik uniós országról a másikra átgyűrűző bankválságok.

A Bizottság az uniós szintű felügyelet megerősítésében látja a megoldást. Az EU 2011-ben már létrehozott három felügyeleti szervet, melyek a tagállami szabályozó hatóságok munkájának koordinálását és az EU-szabályok következetes alkalmazását hivatottak elősegíteni.

Az új javaslat értelmében az Európai Központi Bank (EKB) English új jogosítványokat kap majd az euróövezetben tevékenykedő mintegy hatezer bank felügyelete terén, mégpedig az egységes bankfelügyeleti mechanizmus keretében.

A Bizottság elképzelése szerint a jövőben az EKB feladata lesz, hogy engedélyezze a bankok és más hitelintézetek működését, és biztosítsa, hogy a bankoknak elegendő (likvid) tőkéjük legyen ahhoz, hogy veszteségek elszenvedése esetén is folytatni tudják működésüket. A tervek szerint az EKB a pénzügyi konglomerátumok tevékenysége felett is ellenőrzést gyakorol majd.

Ha a jövőben valamelyik bank nem teljesíti a tőkekövetelményeket – vagy nagy a valószínűsége annak, hogy ez be fog következni –, a javasolt szabályok értelmében az EKB felszólíthatja a bankot korrekciós intézkedések meghozatalára. A tagállami felügyeleti hatóságok az elképzelések szerint a jövőben is végeznek majd rutinellenőrzéseket.

A bankunió létrehozását célzó intézkedéseket a tőkekövetelményekre vonatkozó egységes szabályok, szabványos bankbetétvédelmi intézkedések, valamint új helyreállítási és szanálási rendelkezések egészítik majd ki. Mindezekre a Bizottság az idei év első felében tett javaslatot.

A javaslat szerint az EKB 2013 januárjában kapja meg a szóban forgó jogosítványokat, és első lépésben azokat a bankokat fogja ellenőrizni, amelyeket közpénzből segítettek ki, vagy amelyek állami segítséget igényeltek. 2014 januárjáig aztán a felügyelet mindegyik bankra kiterjed majd.

E javaslatával a Bizottság – korábbi hasonló szándékú kezdeményezéseihez hasonlóan – azt szeretné megakadályozni, hogy az euróövezet országaiban megismétlődjön a 2008-as bankválság. Az EU – azonkívül, hogy uniós szintű felügyeleti hatóságokat hozott létre – tőkekövetelményeket írt elő a bankoknak, átalakította a pénzügyi szektort az életképtelen bankok megszüntetése révén, valamint garanciákat vezetett be a bankbetétekre vonatkozóan.

Bővebben a bankok uniós szabályozásáról és felügyeletéről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek