Sökväg

EU måste bli en federation - 12/09/2012

Europaparlamentets plenisal © EU

I årets tal om tillståndet i EU hävdade kommissionens ordförande José Manuel Barroso att EU måste gå mot en federation av nationalstater. Han presenterade också höstens planer för hur den ekonomiska och monetära unionen ska fördjupas.

I sitt tal förespråkade José Manuel Barroso en ny riktning och ett nytt tänkande för EU.

Det krävs större europeisk enighet för att vi ska ta oss ur krisen och behålla vår självständighet i en globaliserad värld. ”Globaliseringen kräver ett mer enat Europa. Större enighet kräver mer integration. Mer integration kräver mer demokrati”, sa han. Han presenterade en ”gemensam giv för Europa” som innebär att vi ”måste fullborda en djup och verklig ekonomisk union, baserad på en politisk union”.

Han redogjorde också för kommissionens förslag om gemensam tillsyn av bankerna i euroområdet българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomi och sa att det är en viktig byggsten för en bankunion. Europeiska centralbanken ska få tillsynsbefogenheter för alla banker för att förebygga konkurser i banksektorn och skydda spararna.

José Manuel Barroso tog också upp följande i sitt tal:

  • Han argumenterade för ett europeiskt offentligt rum.
  • Han beskrev hur vi kan nå ytterligare integration och efterlyste en bred debatt inför valet till Europaparlamentet 2014.
  • Han hänvisade till kommissionens förslag om förbättrade stadgar för europeiska politiska partier och föreslog att de större partierna ska presentera egna kandidater till posten som EU-kommissionens ordförande.

Du kan ställa frågor till kommissionens ordförande om hans tal fram till den 18 september. Ladda upp din videoinspelade fråga på EUtube DeutschEnglishfrançais . José Manuel Barroso svarar på frågorna i en direktsänd intervju den 19 september kl. 19.00. Intervjun visas på Euronews nät och webbplats DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês , EUtube DeutschEnglishfrançais , kommissionens Google plussida English, Europe by Satellite Englishfrançais och kommissionsordförandens webbplats DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Läs mer om talet på http://www.ec.europa.eu/soteu2012/ DeutschEnglishfrançaisportuguês

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar