Navigacijska pot

Pobuda za federacijo nacionalnih držav - 12/09/2012

Polkrožna dvorana Evropskega parlamenta © EU

Predsednik Komisije Barroso je v govoru o položaju v Uniji 2012 predlagal oblikovanje federacije nacionalnih držav. Predstavil je tudi jesenski načrt za tesnejšo ekonomsko in monetarno povezavo EU.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v svojem govoru o položaju v Uniji 2012 dejal, da Evropa potrebuje novo usmeritev in nov način razmišljanja.

Pozval je k večji evropski enotnosti, da bi premagali krizo in ohranili suverenost v globaliziranem svetu. „Globalizacija zahteva enotnejšo Evropo. Večja enotnost zahteva tesnejšo povezanost. Večja povezanost zahteva več demokracije,“ je povedal. Evropskim poslancem je predstavil nov načrt za Evropo, ki zahteva dokončno oblikovanje trdne in prave ekonomske unije, temelječe na politični uniji.

V tem smislu je predlog Komisije o enotnem bančnem nadzoru v evrskem območju tudi prvi korak k uvedbi bančne unije. Evropska centralna banka bi po predlogu dobila pristojnost nadzora nad vsemi bankami, da bi preprečila stečaje bank in zavarovala bančne vloge.

Med predlogi predsednika Barrosa so še:

  • razvoj evropskega javnega prostora,
  • ukrepi za poglobitev povezovanja in začetek vseevropske razprave pred evropskimi volitvami leta 2014,
  • predlog Komisije za dopolnitev statuta evropskih političnih strank in poziv, da bi najpomembnejše stranke na prihodnjih volitvah predlagale svojega kandidata za predsednika Komisije.

Do 18. septembra lahko državljani po kanalu EUtube DeutschEnglishfrançais predsedniku Barrosu pošljejo tudi vprašanja. Odgovoril jim bo 19. septembra ob 19h po srednjeevropskem času v intervjuju, ki ga bodo v živo prenašali na kanalu in spletišču Euronews DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês , na kanalu EUtube DeutschEnglishfrançais , na strani Komisije v storitvi Google+ English, po Europe by Satellite Englishfrançais in na spletni strani predsednika DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Več o govoru na http://www.ec.europa.eu/soteu2012/ DeutschEnglishfrançaisportuguês , (položaj v Uniji 2012)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave