Kruimelpad

Naar een federatie van natiestaten - 12/09/2012

Europees Parlement © EU

In de State of the Union 2012 heeft Barroso voorgesteld dat de EU een federatie van natiestaten wordt. Hij presenteerde ook een najaarsplan voor een verdieping van de economische en monetaire unie.

In zijn State of the Union 2012 pleitte de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, voor een nieuwe koers en een nieuwe manier van denken voor Europa.

Hij schetste een pad naar meer Europese eenheid om de crisis te overwinnen en soevereiniteit te behouden in deze geglobaliseerde wereld. "Globalisering vereist meer Europese eenheid. Meer eenheid vereist meer integratie. Meer integratie vereist meer democratie", zei hij. Hij stelde het Europees Parlement een "beslissend pact voor Europa" voor, waarvoor "een hechte en daadwerkelijke economische unie nodig is, gebaseerd op een politieke unie."

Ook presenteerde hij het voorstel van de Commissie over gemeenschappelijk toezicht op banken in de eurozone als opstap naar een bankenunie. De Europese Centrale Bank zou toezicht moeten gaan houden op alle banken om te voorkomen dat zij in de fout gaan en om depositohouders te beschermen.

In zijn toespraak heeft Barroso ook:

  • voorgesteld een Europese publieke ruimte te ontwikkelen
  • de stappen aangegeven naar verdergaande integratie en opgeroepen tot een breed debat voorafgaand aan de Europese verkiezingen in 2014
  • verwezen naar het voorstel van de Commissie voor een beter statuut voor Europese politieke partijen en voorgesteld dat de belangrijkste partijen elk met een eigen kandidaat voor de post van voorzitter van de Commissie komen.

Alle geïnteresseerden kunnen Barroso tot 18 september via EUTube DeutschEnglishfrançais vragen stellen over de State of the Union. Hij beantwoordt deze vragen tijdens een live interview op 19 september om 19 uur. Het wordt uitgezonden op Euronews tv en hun website DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês , op EUTube DeutschEnglishfrançais , op de Google+ pagina van de Commissie English, op Europe by Satellite Englishfrançais en op de website van Barroso DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Meer over de State of the Union DeutschEnglishfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links