Навигационна пътека

Към федерация от национални държави - 12/09/2012

Заседателната зала на Европейския парламент © ЕС

В речта си за състоянието на Съюза за 2012 г. председателят Барозу предложи ЕС постепенно да се превърне във федерация от национални държави. Той обяви също така план за есента за задълбочаване на икономическия и паричен съюз.

В своята реч за състоянието на Съюза през 2012 г. председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу излезе със силни аргументи за нова посока и нов начин на мислене за Европа.

Той очерта пътя към по-силно европейско единство с цел преодоляване на кризата и поддържане на суверенитета в глобализирания свят. „Глобализацията изисква по-голямо европейско единство. По-голямото единство изисква по-голяма интеграция. По-голямата интеграция изисква повече демокрация“, каза той. Барозу представи на Европейския парламент „решителен курс за Европа“, който „изисква окончателното изграждане на задълбочен и истински икономически съюз, основан на политически съюз“.

Той представи също предложението на Комисията за общ надзор на банките в еврозоната като необходимо условие за създаването на банков съюз. Европейската централна банка ще получи правомощия за наблюдение на всички банки, за да се предотвратят случаите на банкова несъстоятелност и за да се защитят вложителите.

В речта си председателят на Комисията също:

  • изтъкна аргументи за развитието на европейско обществено пространство;
  • очерта стъпките към по-нататъшна интеграция и призова за широк дебат преди европейските избори през 2014 г.;
  • спомена предложението на Комисията за по-добър статут за европейските политически партии и предложи основните партии да представят свой кандидат за поста председател на Комисията.

Гражданите могат да изпращат въпроси до председателя Барозу за състоянието на Съюза до 18 септември по EUtube DeutschEnglishfrançais . Той ще отговори на въпросите на 19 септември от 19.00 часа централноевропейско време в интервю на живо, което ще бъде излъчено по Евронюз и на техния уебсайт DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês , по EUtube DeutschEnglishfrançais , на страницата Google+ на Комисията English, по Европа по сателит Englishfrançais и на уебсайта на председателя DeutschEnglishfrançaisportuguês .

Повече за речта за състоянието на Съюза DeutschEnglishfrançaisportuguês

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки