Kruimelpad

Gemeenschappelijke regels tegen fraude met EU-geld - 19/07/2012

Een 3D-taartpuntdiagram met vijf taartpunten boven op drie vellen grafiekpapier © Stock/123render

Als de EU-landen hun aanpak van fraudebestrijding beter coördineren, wordt de pakkans bij fraude groter en kan het gestolen geld vaker worden teruggevonden.

De Commissie werkt nauw samen met de EU-landen om fraude met geld dat van de EU-begroting afkomstig is, tegen te gaan. Maar het is nog niet genoeg. In 2010 alleen al werd er volgens de EU-landen in totaal voor meer dan 600 miljoen euro gefraudeerd. Dat is ongeveer 1% van het totale EU-budget.

Een gemeenschappelijke aanpak van fraude in alle EU-landen zou nuttig zijn. De afzonderlijke EU-landen beheren samen namelijk ongeveer 80% van de jaarlijkse begroting van de EU, de Europese Commissie niet meer dan 20%.

Momenteel worden illegale praktijken zoals verduistering en machtsmisbruik niet in de hele EU op dezelfde manier geïnterpreteerd. Daardoor lopen de veroordelingspercentages voor fraude met EU-geld uiteen van slechts 14% tot 80%.

Daarom stelt de Commisse gemeenschappelijke regels pdf - 122 KB [122 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) voor die autoriteiten in staat stellen fraude in de hele EU gemakkelijker te onderzoeken. De strengere regels moeten criminelen afschrikken, het geld van de belastingbetaler beter beschermen en helpen het gestolen EU-geld terug te vinden. Het gaat onder meer om:

  • gemeenschappelijk definities voor fraude en misbruik van de procedures voor overheidsopdrachten, die ook van toepassing zijn op corruptie en witwassen, en die het de aanklagers makkelijker maken criminele tegoeden in andere EU-landen te bevriezen
  • een gevangenisstraf van minimaal 6 maanden voor wie veroordeeld wordt wegens fraude met bedragen van 100.000 euro of meer. Nu variëren de minmumstraffen van een boete tot 12 jaar gevangenis.
  • een redelijke termijn voor de aanklagers om een van fraude verdachte persoon te beschuldigen – in sommige landen blijken de termijnen te kort om het onderzoek naar een ander EU-land uit te breiden, omdat dit vaak ingewikkeld en tijdrovend is.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de EU-regeringen gaan zich nu over de voorstellen buigen.

Volgend jaar wil de Commissie met voorstellen komen om de EU-regels over de bewijsvoering in strafzaken te harmoniseren. Een ander voorstel moet tot een betere samenwerking tussen de nationale autoriteiten en het Europees Bureau voor fraudebestrijding leiden.

Rapport over fraude en misbruik van EU-gelden 2010 pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Meer over het anti-fraudebeleid van de EU Deutsch (de) English (en) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links