Navigációs útvonal

Közös szabályok az EU-költségvetés kárára elkövetett csalások visszaszorítására - 19/07/2012

Öt szeletből álló háromdimenziós kördiagram három papírlapon, melyen grafikonok láthatók © Stock/123render

Ha a tagállamok egységesen lépnének fel a csalások ellen, könnyebben kézre lehetne keríteni a csalókat, és könnyebben vissza lehetne szerezni a közcélú programok finanszírozására szánt pénzforrásokat.

A Bizottság szorosan együttműködik a tagállamokkal az uniós költségvetés ellen elkövetett csalások visszaszorítása érdekében, de sok még a teendő. Csak 2010-ben az uniós országok által bejelentett csalások összesen 600 millió eurót tettek ki, ami az EU költségvetésének mintegy 1%-a.

Nagy előrelépést jelentene, ha a csalás elleni fellépésre vonatkozó tagállami szabályok közös megközelítésen alapulnának, hiszen az EU éves költségvetésének mintegy 80%-át az egyes tagországok kezelik, míg a Bizottság csak a fennmaradó 20%-ot.

A költségvetést károsító bűncselekmények – például a sikkasztás vagy a hatáskörrel való visszaélés – fogalmát jelenleg eltérően határozzák meg a különböző uniós országok, aminek következtében egyes országokban nagyon kevés esetben születik elmarasztaló ítélet az EU-költségvetés kárára elkövetett csalások esetében. Ez az arány tagállamtól függően 14% és 80% között mozog.

Válaszképpen a Bizottság közös szabályokat pdf - 122 KB [122 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) javasol annak érdekében, hogy a hatóságok EU-szerte hatékonyabban léphessenek fel az ilyen jellegű csalásokkal szemben. A szigorúbb szabályozás visszatartó erővel bírna, hatékonyabban védené az adófizetők pénzét, és megkönnyítené az uniós források visszaszerzését. A javasolt szabályozás a következőkre terjed ki:

  • a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos csalás és visszaélés fogalmának egységes meghatározása, mely lefedi a korrupciót és a pénzmosást is, és megkönnyíti a bűnüldöző hatóságok számára a bűnelkövetők vagyonának befagyasztását más EU-országokban,
  • elmarasztaló ítélet esetén 6 hónapos szabadságvesztés-büntetés előírása legkisebb büntetési tételként, ha valaki csalással 100 ezer euróra vagy annál nagyobb összegre tett szert az EU költségvetéséből – jelenleg minimális büntetésként pénzbírság, maximálisan pedig 12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki,
  • ésszerű időkeret biztosítása a bűnüldöző szerveknek a vádemeléshez – több országban a nyomozásra rendelkezésre álló időkeret túl rövid ahhoz, hogy eredményes vizsgálatot lehessen folytatni a több tagállamot érintő ügyekben, amelyek sok esetben felettébb összetettek és az átlagosnál több időt igényelnek.

Következő lépések

Az Európai Parlament és az uniós kormányok meg fogják vitatni az új javaslatokat.

A Bizottság jövőre újabb javaslatot tervez benyújtani, amely a büntetőügyekkel kapcsolatos bizonyítékokra vonatkozó tagállami szabályozást hivatott egységesíteni. Egy másik tervezett javaslat célja az, hogy javítsa az együttműködést a tagállami hatóságok és az Európai Csalás Elleni Hivatal között.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2010. évi jelentése pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

További információk az EU csalás elleni intézkedéseiről Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek