Навигационна пътека

Общи правила срещу измамите с европейски средства - 19/07/2012

Триизмерна кръгова диаграма от пет сегмента върху три листа чертожна хартия © Stock/123render

Ако държавите от ЕС възприемат координиран подход за борба с измамите, ще бъде по-лесно да се залавят извършителите и да се възстановяват средствата, откраднати от програми, предназначени за обществеността.

Комисията работи в тясно сътрудничество със страните от ЕС за намаляване на измамите, свързани с бюджета на ЕС, но е необходимо да се направи повече. Само през 2010 г. страните в ЕС са съобщили за случаи на измами в размер на 600 милиона евро, около 1 % от общия бюджет на Съюза.

Наличието на общ подход по отношение на националните правила срещу измамите ще бъде от полза, тъй като отделните страни от ЕС управляват около 80 % от годишния бюджет на Съюза. Останалата част се управлява от Комисията.

В момента определенията за престъпления като присвояване на средства или злоупотреба с власт се различават в отделните държави от ЕС, което води до нисък процент на осъдителните присъди в някои страни – той варира между 14 % и 80 % за измамите с бюджетни средства на Съюза.

В отговор на това Комисията предлага общи правила pdf - 122 KB [122 KB] čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , за да могат органите по-лесно да разследват измами в целия ЕС. Чрез тези по-строги правила ще се възпират престъпниците, ще се защитават по-добре парите на данъкоплатците и ще се помогне на ЕС да възстановява изгубени средства. Правилата включват:

  • общи определения за измама и за злоупотреба с обществени поръчки – те ще обхващат и корупцията и изпирането на пари и ще улесняват прокурорите при замразяването на активи, придобити от престъпна дейност, в други страни от ЕС;
  • въвеждане на минимална присъда от 6 месеца лишаване от свобода за всеки, получил чрез измама 100 000 евро или повече от бюджета на ЕС – в момента минималните наказания за това варират от глоба до 12 години затвор;
  • определяне на разумен срок, в рамките на който прокурорите да могат да предявяват обвинения в измама – в някои страни сроковете често са твърде кратки за трансгранични разследвания, които могат да са сложни и да отнемат повече време от обичайното.

Следващи стъпки

Новите предложения ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и правителствата на страните от ЕС.

През следващата година Комисията планира да предложи хармонизация на правилата в ЕС за доказателствата при наказателни дела. Чрез друго предложение ще се подобри сътрудничеството между националните органи и Европейската служба за борба с измамите.

Доклади за измамите и злоупотребите със средства от ЕС – 2010 г. pdf - 2 MB [2 MB] čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Повече за политиката на ЕС за борба с измамите Deutsch (de) English (en) français (fr)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки