Sökväg

Högre tillväxt i ett starkare EU - 02/07/2012

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso © EU

På toppmötet den 28 och 29 juni enades EU-ledarna om fler tillväxtfrämjande investeringar och diskuterade planer för en starkare union.

”Resultatet av Europeiska rådets möte blev vad våra medborgare, internationella partner och marknaderna efterlyste”, sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efter mötet.

Euroländerna godkände att tillsynen av deras banker ska skötas gemensamt med Europeiska centralbanken (ECB). Det var ett viktigt beslut för stabiliteten.

Euroområdets krisfond ska också få hjälpa krisdrabbade banker direkt. I dag är det länderna som ansöker om lån, som de i sin tur lånar ut till sina banker.

Euroländerna bad Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy att ta fram en plan för närmare ekonomiskt och monetärt samarbete tillsammans med ordförandena för kommissionen, eurogruppen English och ECB.

Planen ska innehålla gemensamma regler för tillsynen av finanssektorn, tuffare regler för statsbudgeterna och närmare samordning av den ekonomiska politiken.

Mer tillväxtstimulans

Samtliga EU-länder enades om en tillväxt- och sysselsättningspakt English med investeringar på 120 miljarder euro i snabbverkande tillväxtåtgärder.

Bland annat får Europeiska investeringsbanken DeutschEnglishfrançais ett kapitaltillskott, som innebär att bankens utlåningskapacitet ökar med 60 miljarder euro. Banken ska finansiera innovation och kompetensutveckling, småföretagande, ren energi och modern infrastruktur i hela EU.

EU ska också investera cirka 5 miljarder euro i form av projektobligationer English (en) . De ska samfinansiera utbyggnaden av transport-, energi- och bredbandsnät.

Omfördelade anslag på 55 miljarder euro från regionalfonderna ska gå till småföretag och nya jobb för arbetslösa ungdomar.

Fler tillväxtåtgärder

EU-ledarna godkände kommissionens landsspecifika rekommendationer English (en) om den ekonomiska politiken och budgetprioriteringar under det kommande året.

De lade också sista handen vid förslaget om ett gemensamt patentsystem DeutschEnglishfrançais . Uppfinnare ska bara behöva ansöka om ett patent som gäller i alla deltagande EU-länder, vilket ger lägre kostnader och mindre byråkrati.

Utrikespolitiska beslut

EU-länderna fördömde våldet i Syrien och uppmanade alla parter att följa FN:s fredsplan. Iran uppmanades att uppfylla sina internationella skyldigheter i fråga om sitt kärntekniska program. EU:s embargo mot iransk olja inleddes den 1 juli 2012.

EU-länderna beslutade också att inleda medlemskapsförhandlingar med Montenegro .

Läs mer om resultaten från EU-toppmötet i juni 2012

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar