Cale de navigare

Măsuri de relansare a creşterii economice - 02/07/2012

Preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso © UE

La summitul din 28-29 iunie, liderii UE au convenit asupra măsurilor de restabilire a încrederii în economie şi au stabilit ce investiţii trebuie făcute pentru construirea unei Uniuni mai puternice.

„Acest Consiliu European a răspuns cerinţelor cetăţenilor, partenerilor noştri internaţionali şi pieţelor”, a declarat preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso.

Ţările din zona euro şi-au confirmat susţinerea faţă de măsurile de supraveghere comună a băncilor naţionale, cu ajutorul Băncii Centrale Europene (BCE), o etapă esenţială pentru asigurarea stabilităţii pe pieţele financiare.

Fondul de sprijin al zonei euro va contribui la refinanţarea băncilor aflate în dificultate. În prezent, guvernele statelor membre trebuie mai întâi să solicite împrumuturi şi apoi să împrumute sumele obţinute băncilor.

Guvernele naţionale au solicitat preşedintelui Consiliului, Herman Van Rompuy, să elaboreze, în colaborare cu preşedinţii Comisiei, Eurogrupului English şi BCE, un plan pentru realizarea unei uniuni economice şi monetare mai strânse.

Planul ar urma să includă reguli comune de supraveghere a sectorului financiar, care să asigure menţinerea bugetelor naţionale în limitele stabilite şi o coordonare mai eficientă a politicii economice.

Stimularea creşterii

Ţările UE au convenit asupra unui pact pentru creştere economică şi locuri de muncă English , în temeiul căruia 120 de miliarde de euro ar urma să fie investite în măsuri de stimulare a creşterii.

Fondurile includ capital suplimentar pentru Banca Europeană de Investiţii DeutschEnglishfrançais , ceea ce îi va mări capacitatea de împrumut cu 60 de miliarde de euro. Banca va utiliza fondurile pentru proiecte vizând dezvoltarea competenţelor şi a inovării, a întreprinderilor mici, a surselor de energie nepoluantă şi a infrastructurii moderne în toată Uniunea Europeană.

UE va investi aproximativ 5 miliarde de euro în obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor English (en) , acestea urmând să servească la cofinanţarea lucrărilor la infrastructura de transport, la reţelele de distribuţie a energiei şi de bandă largă.

Alte 55 de miliarde de euro vor fi alocate din fondurile regionale UE neutilizate, pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Alte măsuri

Liderii UE s-au declarat de acord cu recomandările Comisiei pentru fiecare ţară English (en) privind politica economică şi priorităţile bugetare pentru următoarele 12 luni.

Ei au convenit asupra ultimelor etape ale proiectului având ca finalitate crearea unui sistem de protecţie unitară prin brevet DeutschEnglishfrançais . Inventatorii vor avea de înregistrat doar un singur brevet valabil pentru toate ţările UE care aderă la sistem, fiind astfel reduse costurile şi birocraţia.

Decizii internaţionale

Liderii UE au condamnat violenţele din Siria şi au făcut apel la toate părţile să urmeze un plan de pace sub egida ONU. Iranului i s-a cerut să îşi respecte obligaţiile internaţionale legate de programul său nuclear. UE a impus un embargou petrolier asupra Iranului începând cu 1 iulie 2012.

S-a hotărât, de asemenea, demararea negocierilor de aderare la UE a statului Muntenegru .

Rezultatele summitului din iunie 2012

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile