Kruimelpad

De groei herstellen en de unie versterken - 02/07/2012

Commissievoorzitter José Manuel Barroso © EU

Op 28 en 29 juni hebben de EU-leiders maatregelen genomen om het vertrouwen in de economie te herstellen, de groei te bevorderen en de unie meer slagkracht te geven.

"Deze Europese Raad heeft opgeleverd wat onze burgers, onze internationale partners en de markten hebben gevraagd", aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

De eurolanden schaarden zich achter gemeenschappelijk toezicht op de banken door onder andere de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is een belangrijke stap voor het herstel van de stabiliteit.

Ook mag het noodfonds voor de eurozone voortaan rechtstreeks worden gebruikt om banken in nood te helpen. Tot nu toe moeten regeringen het fonds om een lening vragen en op hun beurt geld lenen aan de banken in hun land.

De EU-landen vroegen voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy samen met de voorzitters van de Commissie, de eurogroep English en de ECB een plan te ontwikkelen voor een hechtere economische en monetaire unie.

Het plan moet het gemeenschappelijk toezicht op de financiële sector uitbreiden, de nationale begrotingen binnen de afgesproken grenzen houden en de economische beleidscoördinatie verbeteren.

Meer economische stimulansen

Alle EU-landen werden het eens over een Pact voor groei en banen English : er wordt zo'n 120 miljard euro uitgetrokken om de economie te stimuleren.

Zo krijgt de Europese Investeringsbank DeutschEnglishfrançais 60 miljard euro meer financieringscapaciteit. De bank wil met die middelen projecten steunen voor innovatie en vaardigheden, kleine ondernemingen, schone energie en moderne infrastructuur, overal in de EU.

Verder zal de EU via projectobligaties English (en) zo'n 5 miljard extra investeren in transport-, energie- en breedbandinfrastructuur.

Tot slot wordt zo'n 55 miljard euro aan niet-bestede middelen uit de structuurfondsen van de EU doorgeschoven naar maatregelen voor het midden- en kleinbedrijf en banen voor jongeren.

Meer groeibevorderende maatregelen

De EU-leiders stemden in met de landenspecifieke aanbevelingen English (en) van de Commissie over het economisch beleid en de begrotingsprioriteiten voor de komende 12 maanden.

Ook bereikten zij een akkoord over de laatste stappen voor een gemeenschappelijke octrooibescherming DeutschEnglishfrançais , zodat uitvinders voor alle deelnemende landen tegelijk een octrooi kunnen aanvragen. Dat scheelt natuurlijk in de kosten en het papierwerk.

Internationale aangelegenheden

De leiders veroordeelden het geweld in Syrië en riepen alle partijen op om zich aan het VN-vredesplan te houden. Bij Iran drongen ze erop aan dat het met zijn nucleaire programma aan alle internationale verplichtingen moet voldoen. Op 1 juli 2012 is het EU-embargo op Iraanse olie ingegaan.

Tot slot gaven de EU-leiders Montenegro groen licht voor toetredingsonderhandelingen.

Resultaten van de EU-top van juni 2012

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links