Navigációs útvonal

A gazdasági növekedésért és az uniós integráció elmélyítéséért - 02/07/2012

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke © EU

Június 28–29-i csúcstalálkozójukon az EU vezetői intézkedéseket fogadtak el abból a célból, hogy helyreállítsák az uniós gazdaságba vetett bizalmat, több pénzt juttassanak a növekedés ösztönzésére, és megerősítsék az Európai Uniót.

„Az Európai Tanács meghozta azokat a döntéseket, amelyeket az európai polgárok, nemzetközi partnereink és a piacok elvártak tőlünk” – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Az euróövezetbe tartozó országok megállapodtak arról, hogy bankjaik felett – az Európai Központi Bank (EKB) közreműködésével – egyetlen közös felügyeleti mechanizmus gyakoroljon ellenőrzést. Ez döntő lépést jelent a stabilitás helyreállítása felé vezető úton.

A csúcson döntés született arról is, hogy a jövőben az eurózóna mentőalapja közvetlen segítséget nyújthat a nehézségekkel küzdő bankok feltőkésítéséhez. Jelenleg a tagállami kormányoknak kell a mentőalaphoz kölcsönért folyamodniuk, majd a kapott kölcsönt bankjaik rendelkezésére bocsátaniuk.

A tagállami vezetők felkérték az Európai Tanács elnökét, Herman Van Rompuy-t, hogy a Bizottság, az eurócsoport English , valamint az EKB elnökével közösen dolgozza ki a gazdasági és monetáris integráció elmélyítésének ütemtervét.

A terv értelmében közös szabályok kidolgozására kerül majd sor a pénzügyi ágazat felügyelete terén, de lesznek olyan intézkedések is, melyek a tagállami költségvetési hiánycélok betartását, illetve a gazdaságpolitikai koordináció megerősítését szolgálják.

Több pénz növekedésösztönzésre

Az EU-tagállamok vezetői elfogadták a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktumot English : a tervek értelmében 120 milliárd eurót fordítanak majd arra, hogy a gazdasági növekedést ösztönözzék.

A pénz egy része az Európai Beruházási Bank DeutschEnglishfrançais tőkeállományának emelését célozza annak érdekében, hogy a bank hitelezési képessége 60 milliárd euróval növekedjen. Az EBB a forrásokból az innováció, a szaktudás, a kisvállalkozások, a tiszta energia és a korszerű infrastruktúra fejlesztésére irányuló projekteket fogja támogatni Európa-szerte.

Az EU hozzávetőleg 5 milliárd eurót ruház majd be ún. projektkötvényekbe English (en) , melyek a közlekedési, energetikai és széles sávú infrastruktúra kiépítését hivatottak társfinanszírozni.

Ezenfelül a megállapodások értelmében az EU regionális alapjainak fel nem használt forrásaiból 55 milliárd eurót csoportosítanak majd át a kisvállalkozások támogatására és a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére.

Több intézkedés a növekedés szolgálatában

Az EU vezetői elfogadták az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait English (en) , melyek a következő egy év során teljesítendő gazdaságpolitikai és költségvetési prioritások tekintetében szolgálnak útmutatással a tagországok számára.

Az állam- és kormányfők megállapodtak az egységes szabadalmi oltalom DeutschEnglishfrançais létrehozásához szükséges utolsó lépésekről is. Az egységes szabadalmi oltalomnak köszönhetően a feltalálóknak elegendő lesz egyetlen szabadalom bejegyzését kérelmezniük – az oltalmi jog a rendszerben részt vevő összes ország területén érvényes lesz. Ezáltal csökkennek a költségek, és kevesebb ügyintézéssel jár majd a bejegyeztetés.

Nemzetközi döntések

Az uniós tagországok vezetői elítélték a szíriai erőszakos cselekményeket, és mindegyik felet felszólították arra, hogy tartsák tiszteletben az ENSZ béketervét. A csúcstalálkozó résztvevői felszólították Iránt arra, hogy atomprogramját illetően tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek. Az EU 2012. július 1-jével olajembargót hirdetett az ország ellen.

A Tanács tagjai abban is egyetértettek, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Montenegróval .

Az Európai Tanács 2012. júniusi ülésének eredményei

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek