Навигационна пътека

Възобновяване на растежа и изграждане на по-силен съюз - 02/07/2012

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу © ЕС

На срещата на върха на 28-29 юни лидерите на ЕС се споразумяха за мерки за възстановяване на доверието в икономиката, увеличаване на инвестициите в растежа и изграждане на по-силен съюз.

„Резултатът от заседанието на Европейския съвет е такъв, какъвто желаят нашите граждани, международните ни партньори и пазарите“, заяви председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу.

Страните от еврозоната подкрепиха общ надзор над своите банки, в който ще участва и Европейската централна банка (ЕЦБ) – важна стъпка към възстановяване на доверието.

Спасителният фонд за еврозоната ще може директно да подпомага рефинансирането на изпитващи затруднения банки. В момента правителствата трябва да искат заеми от фонда и след това на свой ред да дават назаем парите на банки в своите страни.

Страните членки поискаха председателят на Съвета Херман Ван Ромпой да разработи план за по-тесен икономически и паричен съюз съвместно с председателите на Комисията, на Еврогрупата English и на ЕЦБ.

Планът ще включва общи правила за контрол на финансовия сектор, поддържане на националните бюджети в договорени рамки и по-тясно координиране на икономическата политика.

Повече стимули за растеж

Страните от ЕС се споразумяха за пакт за растеж и работни места English , като се планира 120 млрд. евро да бъдат инвестирани в икономически стимули.

Средствата включват допълнителен капитал за Европейската инвестиционна банка DeutschEnglishfrançais , с което нейният кредитен капацитет ще бъде увеличен с 60 млрд. евро. Банката ще използва средствата за проекти за развитие на иновации и умения, малки предприятия, екологична енергия и модерна инфраструктура в ЕС.

ЕС ще инвестира около 5 млрд. евро в облигации за финансиране на проекти English (en) , които ще се използват за съфинансиране на изграждането на транспортна, енергийна и широколентова инфраструктура.

55 млрд. евро ще бъдат пренасочени от неизползвани средства за регионално развитие в ЕС към подпомагане на малки предприятия и създаване на работни места за млади хора.

Повече мерки за растеж

Лидерите на страните от ЕС одобриха специфичните за всяка страна препоръки English (en) , направени от Комисията относно икономическата политика и бюджетните приоритети през следващите 12 месеца.

Те се споразумяха за последните стъпки за единна система за защита на патенти DeutschEnglishfrançais , така че изобретателите да регистрират само един патент, обхващащ участващите страни от ЕС. Това ще доведе до намаляване на разходите и административните формалности.

Решения по международни въпроси

Лидерите заклеймиха насилието в Сирия и призоваха всички страни да съблюдават мирния план на ООН. Те настояха Иран да спазва международните си задължения относно своята ядрена програма. От 1 юли 2012 г. ЕС налага петролно ембарго на Иран.

Лидерите на страните от ЕС се съгласиха също така със започването на преговори за членство с Черна гора .

Резултати от срещата на върха на ЕС през юни 2012 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки