Navigációs útvonal

Ciprusé a főszerep - 29/06/2012

Logó: Stilizált hajó, amelyen a következő szöveg látható: CY 2012 EU © Cyprus

2012 második felében a hangsúly az európai gazdaság rendbetételén és a gazdasági növekedés helyreállításán lesz.

A szigetország július 1-jén veszi át az EU soros elnöki tisztségét – egy olyan időszakban, amikor a gazdasági fellendülés várat magára, és az euróövezet országai az államadósság-válsággal küszködnek.

A tagállamok államháztartását ki kell igazítani az EU által meghatározott célértékeknek megfelelően, de egyidejűleg ösztönözni kell a növekedést is. Ciprus az elkövetkező hat hónapban ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósítására fog törekedni.

Az ország egyik fő feladata az lesz, hogy megállapodást érjen el a Bizottság 2014–20-as időszakra vonatkozó költségvetési javaslatairól Deutsch (de) français (fr) . A költségvetés az EU középtávú prioritásait tükrözi, vagyis a gazdasági növekedés fokozását, a munkahelyteremtést és a versenyképesség növelését.

Elnöksége alatt Ciprus folytatni fogja a munkát az uniós országok közötti gazdasági együttműködés javítása és a tagállami költségvetések felügyelete terén.

Kiemelt feladatának tartja továbbá előmozdítani az olyan munkahelyteremtő és képzési programokba történő befektetéseket, amelyek eredményeképpen újabb és jobb munkahelyek jönnek létre, és amelyek megfelelő készségekkel vértezik fel az álláskeresőket, különösen a munkanélküli fiatalokat.

Ciprus folytatni fogja azokat a programokat, amelyek az aktív és egészséges életvitelt mozdítják elő és az Európa idősödő népességével kapcsolatos kihívásokat kezelik.

Az európai hálózatok összekapcsolása

Ciprus bízik abban, hogy előrelépést sikerül elérni a belső piac kiépítése terén a Bizottság javaslatainak megfelelően, amelyek szerint a gazdasági integráció előnyeit kézzelfoghatóbbá kell tenni az uniós polgárok és vállalkozások számára, nem utolsósorban a gazdaság élénkítése céljából.

A hangsúly a kisvállalkozásokat felkaroló intézkedéseken és az egységes digitális piac English létrehozásán lesz.

Az európai energiai, közlekedési és távközlési hálózatok összekapcsolásáról szóló tárgyalások Ciprus felügyelete alatt fognak folytatódni. Az infrastruktúra-hálózatok összekapcsolása révén élénkülni fog a verseny a belső piacon, és csökkenni fognak a fogyasztói árak.

A szigetország fontos célkitűzése az is, hogy tető alá hozza a tengerpolitika integrálására vonatkozó megállapodást. Az EU vezetői által jelenleg vizsgált bizottsági javaslatok az EU-n belüli koordináció fokozását és a tengeri erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodást célozzák.

Európai határigazgatás

Szintén fontos, hogy megállapodás szülessen a menedékkérőkre vonatkozó közös szabályokról, hiszen amint a tavalyi észak-afrikai események kapcsán is bebizonyosodott, az Európai Uniónak időnként jelentős menekültáradattal kell szembenéznie.

Az EU vezetői sürgős feladatuknak tartják a határigazgatás javítását az EU külső határain. Ezenkívül fontolóra vették új megállapodások megkötését a belső határok nélküli európai térséggel kapcsolatban.

További információ a ciprusi elnökség féléves programjáról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek