Cale de navigare

O uniune bancară pentru Europa - 26/06/2012

Clădirea Justus Lipsius din Bruxelles (Belgia) , unde sunt organizate reuniunile Consiliului European © UE

Aplicarea unor măsuri comune de supraveghere în sectorul bancar european i-ar proteja mai bine deponenţi, ar restabili încrederea şi ar face ca sectorul financiar să devină mai puţin vulnerabil - etape importante pentru a scoate Europa din criză.

Criza economică şi financiară a demonstrat că sistemul bancar european este vulnerabil. O problemă apărută la o bancă poate contamina rapid alte instituţii financiare, afectând deponenţii, investiţiile şi economia în general.

Prin urmare, UE şi statele membre au luat măsuri care vizează consolidarea mecanismelor de supraveghere a sectorului financiar. Reformele DeutschEnglishfrançais adoptate au condus, printre altele, la instituirea, în 2011, a trei organisme europene de supraveghere. Rolul acestora este de a contribui la coordonarea activităţii autorităţilor de reglementare din statele membre şi de a garanta buna aplicare a cerinţelor UE.

Pentru a asigura stabilitatea financiară sunt însă necesare şi alte măsuri. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, propune realizarea unei uniuni bancare pentru a restabili încrederea în bănci şi în moneda euro. Această propunere este formulată în perspectiva realizării, pe termen lung, a integrării economice şi bugetare. Principalele măsuri ar viza:

  • norme bancare la nivelul UE, care să prevadă, printre altele, cerinţe comune, totodată flexibile, cu privire la capitalul pe care băncile ar trebui să-l deţină
  • un supervizor bancar unic la nivelul UE, care să poată observa direct băncile care desfăşoară operaţiuni în mai multe ţări şi băncile de mari dimensiuni, cu scopul de a garanta aplicarea reglementărilor şi de a supraveghea controlul riscului
  • reguli comune pentru prevenirea falimentelor în sistemul bancar şi pentru a interveni atunci când o bancă are probleme financiare, înainte de a fi necesară finanţarea din taxele plătite de contribuabili
  • un sistem unic de garantare a depozitelor, pentru a-i proteja pe deponenţii care dispun de economii şi fac investiţii în UE, cu scopul de a consolida încrederea în sistemul bancar.

Comisia Europeană a formulat deja câteva propuneri cu privire la principalele elemente necesare pentru crearea unei uniuni bancare. Acestea includ o propunere de directivă DeutschEnglishfrançais menită să ajute ţările UE şi autorităţile naţionale de reglementare să răspundă rapid şi eficient în cazul producerii unei crize în sistemul bancar.

Etapele următoare

Comisia Europeană intenţionează să formuleze şi alte propuneri privind constituirea unui fond comun de salvare a băncilor în dificultate, falimentul în sistemul bancar, o mai bună coordonare a politicilor fiscale şi de cheltuieli publice.

În cadrul Consiliului European din 28-29 iunie, liderii UE vor discuta pe marginea propunerilor privind crearea unei uniuni bancare şi a unei uniuni bugetare.

Mai multe despre reglemnetarea şi supravegherea bancară

Agenda Consiliului European din 28-29 iunie

Informaţii actualizate - Uniunea bancară

Fiscal union DeutschEnglishfrançais

Building blocks towards economic growth DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile