Kruimelpad

Een bankenunie voor Europa - 26/06/2012

Het Justus Lipsiusgebouw in Brussel, waar de meeste vergaderingen van de EU-leiders plaatsvinden © EU

Gezamenlijk toezicht op de banken in de EU kan Europa uit de crisis halen door rekeninghouders beter te beschermen, het vertrouwen te herstellen en de financiële sector schokbestendiger te maken.

Uit de economische en financiële crisis blijkt dat het banksysteem van de EU niet bestand is tegen schokken. Een probleem bij één bank kan snel andere besmetten en zo nadelige gevolgen hebben voor spaarders, investeerders en de hele economie.

Daarom hebben de EU en haar lidstaten het toezicht op de financiële sector verstrengd. Bij deze hervorming DeutschEnglishfrançais zijn vorig jaar drie Europese toezichtorganen opgericht om de nationale regelgevingen te coördineren en ervoor te zorgen dat EU-regels overal gelijk worden toegepast.

Maar er kan nog meer worden gedaan voor financiële stabiliteit. Commissievoorzitter José Manuel Barroso pleit voor een bankenunie om het vertrouwen in de banken en de euro te herstellen, als stap naar meer economische en fiscale integratie. Die bankenunie zou het volgende inhouden:

  • EU-regels voor banken, waaronder (flexibele) vereisten over het kapitaal waarover banken dienen te beschikken
  • één EU-toezichthouder, die de naleving van regels kan afdwingen en kan nagaan of risico's worden vermeden, ook bij banken die in meerdere landen actief zijn en bij heel grote banken
  • gezamenlijke regels voor het voorkomen van faillissementen en voor het tijdig ingrijpen wanneer banken in de problemen komen, om te voorkomen dat banken moeten worden gered met belastinggeld
  • een eengemaakt depositogarantiestelsel om spaargelden en investeringen in de EU te beschermen en zo het vertrouwen in het banksysteem te herstellen

De Commissie heeft al enkele concrete voorstellen gedaan, waaronder EU-wetgeving DeutschEnglishfrançais om de EU-landen en de nationale regelgevers te helpen snel en efficiënt te reageren bij een bankencrisis.

Verdere stappen

De Commissie plant nog voorstellen over een EU-noodfonds, bankfaillisementen en de coördinatie van belastingbeleid en uitgaven.

Op hun bijeenkomst van 28-29 juni bespreken de EU-leiders de voorstellen voor een bancaire en fiscale unie.

Meer over EU-regels voor en -toezicht op banken

Agenda van de Europese Raad van 28-29 juni

Update – De bankenunie

Fiscal union DeutschEnglishfrançais

Building blocks towards economic growth DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links