Navigációs útvonal

Az EU a bankunió létrehozásáért - 26/06/2012

A Justus Lipsius épület, az uniós vezetők brüsszeli csúcsértekezleteinek színhelye © EU

A közös bankfelügyeleti rendszer létrehozása a betétesek védelme, a bankszektorba vetett bizalom helyreállítása és a pénzügyi ágazat ellenálló képességének javítása révén nagyban elősegítheti, hogy Európa kilábaljon a válságból.

A gazdasági és pénzügyi válság során nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió bankrendszere sérülékeny a sokkhatásokkal szemben. A bajba jutott bankok rövid időn belül másokat is magukkal ránthatnak, aminek a betétesek és a befektetők mellett a gazdaság egésze is kárát látja.

Ennek fényében az EU és az uniós tagállamok lépéseket tettek a pénzügyi ágazat felügyeletének megerősítéséért. A válságkezelési reformok DeutschEnglishfrançais keretében az EU a tavalyi év során életre hívott három európai felügyeleti szervet, melyek a tagállami szabályozó hatóságok munkájának összehangolását és az uniós szintű szabályok következetes végrehajtását hivatottak elősegíteni.

A pénzügyi stabilitás megszilárdításáért azonban ennél többet is lehet tenni. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ezért európai bankunió létrehozását szorgalmazza annak érdekében, hogy helyreálljon a bankszektorba és az euróba vetett bizalom. A bankunió kiépítése részét képezi a gazdasági és költségvetési integráció elmélyítésére irányuló távlati terveknek. Az Európai Bizottság javaslata értelmében a bankunió létrehozása az alábbi elemeket foglalja magában:

  • a bankszektor uniós szintű szabályozása – többek között egységes, bár rugalmas követelmények bevezetése révén a kötelező tőketartalékok tekintetében
  • a több országban tevékenységet folytató, illetve a rendkívül nagy bankok közvetlen ellenőrzését egyedül ellátó európai uniós bankfelügyeleti szerv létrehozása – a szabályok érvényre juttatása és a kockázatellenőrzés felügyelete céljából
  • közös szabályok lefektetése a bankcsődök megakadályozása, illetve a pénzügyi nehézségekkel küzdő bankok helyzetének rendezése céljából – még mielőtt adóbefizetésekből finanszírozott bankmentésre lenne szükség
  • egységes betétbiztosítási rendszer bevezetése annak érdekében, hogy a betétesek megtakarításai és befektetései EU-szerte védelemben részesüljenek, s ezáltal helyreálljon a bankszektorba vetett bizalom

Az Európai Bizottság az eddigiek során már több javaslatot is kidolgozott és beterjesztett a bankunió legfőbb alkotóelemeinek tárgyában. Példaként említhető az az európai uniós irányelvjavaslat DeutschEnglishfrançais , melynek célja, hogy az EU-országok és a tagállami szabályozó hatóságok a jövőben gyorsabban és hatékonyabban tudjanak válaszintézkedéseket hozni bankválság idején.

A soron következő lépések

A Bizottság további javaslatok kidolgozását tervezi a közös bankmentő alap létrehozásával, a bankcsődök integrált kezelésével, valamint az adó- és a kiadási politikák szorosabb összehangolásával kapcsolatban.

Az EU vezetői június 28–29-i találkozójukon fogják megvitatni a bankunió és a költségvetési unió létrehozására irányuló javaslatokat.

További információk a bankszektor uniós szabályozásáról és felügyeletéről

Az Európai Tanács június 28–29-i ülésének tervezett napirendje

Helyzetjelentés a bankunióról

Fiscal union DeutschEnglishfrançais

Building blocks towards economic growth DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek