Sti

En bankunion for Europa - 26/06/2012

Justus Lipsiusbygningen i Bruxelles, Belgien, hvor EU's stats- og regeringschefer holder topmøder. © EU

Fælles tilsyn med bankerne i EU vil give investorerne bedre bekyttelse, bringe tilliden tilbage og beskytte finansverdenen mod chok. Det er alt sammen vigtigt, hvis Europa skal ud af krisen.

Økonomi- og finanskrisen har vist, at EU's banksystem er følsomt over for chok. Et problem i én bank kan hurtigt sprede sig, og det rammer indskydere, investeringer og økonomien som helhed.

Derfor har EU og medlemslandene arbejdet på at styrke tilsynet med finansbranchen. Som led i reformerne DeutschEnglishfrançais blev der i fjor oprettet tre europæiske tilsynsorganer, som skal være med til at koordinere de nationale reguleringsmyndigheders arbejde og sikre, at EU's regler overholdes konsekvent.

Men der kan gøres mere for at sikre den økonomiske stabilitet. Formanden for Kommissionen, José Manuel Barroso, opfordrer til en bankunion for at genoprette tilliden til bankerne og euroen og som led i en mere langsigtet vision for økonomisk og finanspolitisk integration. De væsentligste elementer bliver:

  • fælles bankregler i EU – bl.a. fælles, men fleksible, krav til, hvor store reserver bankerne skal have
  • et enkelt EU-banktilsyn, der fører direkte tilsyn med banker, der er aktive i flere lande, og med meget store banker – for at håndhæve reglerne og tjekke risikokontrollen
  • fælles regler for at forebygge, at banker går under, og gribe ind, når banker får økonomiske problemer – før der opstår behov for redningsaktioner med skatteydernes penge
  • en enkelt ordning for indskudsgaranti, der beskytter indskyderne, uanset hvor i EU de har deres opsparing eller investeringer – det styrker tilliden til bankvæsenet

Kommissionen har allerede stillet forslag om nogle af de vigtigste elementer i en bankunion. Der er bl.a. tale om en EU-lov DeutschEnglishfrançais , så EU-landene og de nationale tilsynsmyndigheder kan reagere hurtigt og effektivt på en bankkrise.

Næste skridt

Kommissionen har planer om flere forslag – om en fælles redningsfond for banker, om bankkonkurser og tættere koordinering af skatte- og udgiftspolitikken.

EU's stats- og regeringschefer vil drøfte forslagene til en bankunion og en finanspolitisk union på deres møde den 28.-29. juni.

Mere om EU's bankregler og tilsyn

Dagsorden – europæisk topmøde den 28. og 29. juni

Opdatering - Bankunionen

Fiscal union DeutschEnglishfrançais

Building blocks towards economic growth DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links