Navigacijska pot

Dan Evrope – spoznajmo jo še bolje - 04/05/2012

9. maja obeležujemo najpomembnejše dosežke EU: trajni mir, gospodarsko sodelovanje in potovanje brez mejnih kontrol. Praznik je tudi priložnost, da ljudje bolje spoznajo EU in se udeležijo številnih dogodkov in prireditev.

9. maja 1950 je francoski zunanji minister Robert Schuman pozval Francijo, Nemčijo in druge evropske države, naj združijo proizvodnjo premoga in jekla.

S tem je odprl vrata ustanovitvi Evropske unije – povezavi 27 držav, ki so se zavezale k spoštovanju temeljnih človekovih svoboščin in vladavine prava ter upoštevanju različnosti državljanov EU. Na dan Evrope praznujemo razglasitev Schumanove deklaracije.

Dan odprtih vrat v institucijah EU

V soboto 12. maja bodo različne institucije EU odprle vrata obiskovalcem in tako obeležile dan Evrope.

Po vsej Evropi bodo potekali številni dogodki in prireditve. Več informacij o praznovanju dneva Evrope boste našli na spletnih straneh predstavništev Evropske komisije v državah članicah EU.

V Bruslju se boste lahko sprehodili po stavbi Evropske komisije Berlaymont, v kateri je bila deklaracija podpisana, in obiskali dvorano v stavbi Sveta EU, v kateri se sestajajo voditelji in ministri držav članic EU.

Lahko se boste odpravili v Evropski parlament in si ogledali prostore, v katerih razpravljajo evropski poslanci, ali pa obiskali druge evropske institucije, v katerih se sestajajo predstavniki evropskih regij (Odbor regij) in različnih interesnih skupin (Evropski ekonomski-socialni odbor).

Institucije bodo pripravile številne poučno-zabavne dejavnosti DeutschEnglishfrançaisNederlands za odrasle in otroke. Obiskovalci bodo lahko poslušali glasbene koncerte v živo, si ogledali kulturne predstave, izvedeli več o ukrepih EU proti spletnemu kriminalu, sodelovali v kvizu ali se zabavali s prečkanjem visečega mostu. V Sloveniji bo osrednja slovesnost ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane „Evropa Ljubljani – Ljubljana Evropi“ v torek, 8. maja, ob 20.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. 9. maja bo v številnih krajih po Sloveniji potekala že tradicionalna prireditev Evropska vas, na kateri bodo učenci osnovnih šol na stojnicah predstavili značilnosti posameznih držav članic ter tako najširši javnosti približali bogastvo in raznolikost evropske kulturne dediščine.

V Firencah bodo 9. in 10. maja udeleženci konference o stanju v Uniji English razpravljali o trenutnih gospodarskih izzivih in prihodnosti evropskega povezovanja. Konferenco bo mogoče spremljati v živo na spletu.

Praznik Evrope – dogodki in prireditve ob dnevu odprtih vrat DeutschEnglishfrançaisNederlands

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave