Kruimelpad

Ontmoet Europa op Europadag - 04/05/2012

Europadag is de dag waarop we vieren wat de EU allemaal heeft bereikt. Blijvende vrede, economische samenwerking en open grenzen, om maar een paar dingen te noemen. Het is ook een goede gelegenheid om meer over de EU te weten te komen, met evenementen en activiteiten voor alle leeftijden.

Op 9 mei 1950 riep Robert Schuman, de Franse minister van Buitenlandse zaken, Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen op om hun productie van kolen en staal te bundelen.

Dit was de eerste stap naar de oprichting van wat nu de Europese Unie heet: 27 landen die zich hebben verenigd en samen de vrijheid, de rechtsstaat en de verscheidenheid onder de inwoners van de EU erkennen en beschermen. De verjaardag van die verklaring van Schuman wordt nu gevierd als Europadag.

Iedereen welkom op het hoofdkantoor van de EU

Ter gelegenheid van Europadag zetten de verschillende instellingen van de EU op zaterdag 12 mei hun deuren open voor het grote publiek.

Maar ook elders in Europa vinden allerlei evenementen plaats. Je komt meer te weten bij het bureau van de Commissie in uw land.

In Brussel kun je een kijkje gaan nemen in misschien wel het bekendste EU-gebouw, het Berlaymont. In dat gebouw zetelt de Europese Commissie. Je kunt ook gaan kijken in de vergaderzaal van de Europese Raad waar de staatshoofden en regeringsleiders van de EU hun topontmoetingen hebben.

Of neem eens plaats op de banken van het Europees Parlement, waar de europarlementariërs gewoonlijk debatteren. En ook bij andere belangrijke Europese instanties bent u welkom, zoals het Comité van de regio's waar vertegenwoordigers van de regio's van Europa elkaar ontmoeten, of het Economisch en Sociaal Comité, het overlegorgaan voor allerlei belangengroepen.

Overal zijn er leuke en leerrijke activiteiten voor volwassenen en kinderen. Luister naar live muziek, bekijk shows, ontdek hoe computercriminaliteit wordt bestreden, doe mee aan een quiz of test je lenigheid op een touwbrug. Je kunt ook meedoen aan allerlei oefeningen, of leren hoe je papieren bloemen maakt.

In het Italiaanse Florence wordt op 9 en 10 mei een conferentie gehouden over de Europese state of the union English : wat betekenen die huidige economische problemen voor Europa en de Europese eenwording? De conferentie is via internet live te volgen

Feest van Europa: het programma van de open dag op 12 mei 2012

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links