Navigációs útvonal

Ismerje meg Európát az Európa-napon! - 04/05/2012

Az Európa-napon az Unió eredményeit, nem utolsó sorban a tartós békét, a gazdasági együttműködést és a szabad utazás lehetőségét ünnepeljük. Ezen a napon a fiatalok és az idősebbek számára rendezett különféle események és programok lehetőséget kínálnak arra is, hogy jobban megismerjük az EU-t.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én felszólította Franciaországot, Németországot és egyéb európai országokat arra, hogy helyezzék közös ellenőrzés alá szén- és acéltermelésüket.

Ez volt az első lépés az Európai Unió létrehozása felé, amelynek keretében ma már 27 ország működik együtt, tiszteletben tartva a szabadságot és a jogállamiságot, ugyanakkor elismerve az uniós polgárok sokféleségét és e sokszínűség értékét. Az Európa-napot a Schuman-nyilatkozat évfordulóján ünnepeljük.

Nyílt nap az uniós intézményekben

Az évforduló alkalmából a különféle uniós intézmények május 12-én (szombaton) megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt.

Európa-szerte több eseményre is sor kerül. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által szervezett rendezvények például idén arra szeretnék felhívni a figyelmet, milyen lenne az életünk az Európai Unió nélkül, illetve, hogy milyen mértékben befolyásolja jövőnket az Európa 2020 stratégia. Látogasson el május 5-én a budapesti Millenárisra vagy vegyen részt május 5. és május 12. között az ország más városaiban megrendezendő programokon!

Az érdeklődők Brüsszelben ellátogathatnak a Berlaymont-palotába, az európai biztosok főhadiszállására. Nyitva áll a nyilvánosság előtt az Európai Unió Tanácsának épülete is, ahol az állam-, illetve kormányfők rendszeres csúcstalálkozóikat tartják.

Az Európai Parlament is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, akik elfoglalhatják a parlamenti képviselők helyét a napi kérdések megvitatására szolgáló plenáris ülésteremben. El lehet látogatni emellett az európai régiók és a különféle érdekcsoportok képviselői számára létrehozott európai fórumok helyszínére, a Régiók Bizottságába, illetve a Gazdasági és Szociális Bizottságba.

Az érdeklődőket az intézmények felnőtteknek, illetve gyerekeknek szóló játékos oktatási programokkal DeutschEnglishfrançaisNederlands is várják. Vegyen részt koncerteken, tekintse meg a kulturális programok valamelyikét, nevezzen be egy kvízjátékba, hallgasson meg egy előadást a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemről vagy tesztelje le fizikai erőnlétét! Sportoljon velünk vagy hajtogasson virágokat papírból!

Firenzében (Olaszország) május 9-10-én konferenciára kerül sor „Az Unió jelenlegi helyzete English ” címmel, amelynek témája a jelenlegi gazdasági kihívások és a jövőbeli integráció lesz. A konferenciát élőben is közvetítjük.

Európa Fesztivál– nyílt napok az uniós intézményekben (május 12.) DeutschEnglishfrançaisNederlands

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek