Navigointipolku

Tutustu EU:n toimintaan Eurooppa-päivänä - 04/05/2012

Eurooppa-päivänä juhlitaan Euroopan yhdentymistä, jonka tärkeimpiä saavutuksia ovat rauha, talousyhteistyö ja oikeus liikkua vapaasti EU-maasta toiseen. Päivän tiimoilta on tarjolla tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille.

Toukokuun 9. päivänä 1950 pitämässään puheessa Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti ajatuksen Ranskan, Saksan ja muiden Euroopan maiden hiili- ja terästuotannon yhdistämisestä.

Tätä ns. Schumanin julistusta pidetään ensimmäisenä askeleena kehityksessä, jonka tuloksena syntyi Euroopan unioni. Sen 27 jäsenmaata ovat yhteisesti sitoutuneet kunnioittamaan vapautta ja oikeusvaltioperiaatetta EU-kansalaisten moninaisuuden tunnustaen. Julistuksen vuosipäivänä vietetään nykyään Eurooppa-päivää.

Vieraile EU:n päärakennuksissa

Eurooppa-päivän kunniaksi useissa EU:n toimielimissä pidetään avoimien ovien päivä lauantaina 12.5.

Yleisötapahtumia on eri puolilla Eurooppaa. Lisätietoa saat paikallisista komission edustustoista.

Brysselissä voit käydä tutustumassa Berlaymontiin, EU:n rakennuksista tunnetuimpaan, jossa EU-komissaarit kokoontuvat. Pääset myös vierailemaan EU:n neuvoston päämajan kokoussalissa, jossa järjestetään EU-maiden ministerien ja EU-johtajien huippukokoukset.

Voit niin ikään istahtaa Euroopan parlamentin suureen istuntosaliin, jossa europarlamentin jäsenet käyvät keskusteluja päivän aiheista. Tai käytä tilaisuus hyväksesi ja tutustu alueiden komiteaan tai talous- ja sosiaalikomiteaan, joihin on valittu EU-maiden alueiden ja eturyhmien edustajia.

Avoimien ovien päivänä EU-toimielimissä järjestetään monenlaista toimintaa DeutschEnglishfrançaisNederlands – sekä hupia että hyötyä niin nuorille kuin vanhemmillekin. Kuuntele musiikkiesityksiä, tutustu näyttelyihin, askartele paperikukkia, osallistu tietokilpailuun, zumbaan tai naurujoogaan... Tarjolla on myös keskustelua ja asiatietoa esimerkiksi EU:n toimista, joilla edistetään tietosuojaa, verkkorikollisuuden torjuntaa tai aktiivisena ikääntymistä.

Firenzessä Italiassa on 9.–10.5. EU:n tilaa käsittelevä konferenssi English, jossa pohditaan Euroopan talouden haasteisiin ja yhdentymiseen liittyviä kysymyksiä. Konferenssi lähetetään suorana lähetyksenä internetissä.

Festival of Europe – avoimien ovien päivä EU:n toimielimissä 12.5.2012 DeutschEnglishfrançaisNederlands

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä