Навигационна пътека

По-близо до Европа на нейния празник - 04/05/2012

На Деня на Европа се честват постиженията на ЕС, сред които са трайният мир, икономическото сътрудничество и пътуването без граници. Прояви за всички възрасти ще ви позволят да научите повече за ЕС.

На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана.

Това е първата стъпка към създаването на днешния Европейски съюз – 27 страни, обединени в зачитането на свободата и върховенството на закона и същевременно признаващи и ценящи разнообразието от граждани на ЕС. Годишнината от декларацията на Шуман се чества като Ден на Европа.

Ден на отворените врати в централата на ЕС

В събота, 12 май, институциите на ЕС ще отбележат годишнината, като отворят своите врати за широката публика.

Прояви има в цяла Европа. Научете повече за службите на Комисията във всяка страна.

В Брюксел можете да посетите емблематичната сграда Берлемон, в която работят европейските комисари, или залата, в която се провеждат срещите на високо равнище между министри и ръководители от страните от Съюза.

Можете да седнете в едно от креслата, в които депутатите от Европейския парламент обсъждат темите на деня. Можете също да надникнете в Комитета на регионите, където се събират представители от всички региони на Европа, или в Икономическия и социален комитет, където дебатират различни групи по интереси.

Всяка от тези институции организира забавни образователни прояви DeutschEnglishfrançaisNederlands за деца и възрастни. Слушайте музика на живо, гледайте културни представления, научете как ЕС се бори с киберпрестъпността, участвайте във викторина или опитайте да ходите по опънато въже. Присъединете се към курсове по аеробика или се научете да правите хартиени цветя.

На 9 и 10 май във Флоренция, Италия, се провежда конференция за „състоянието на Съюза English “, на която ще бъдат обсъдени текущите икономически предизвикателства и по-нататъшната интеграция в Европа. Конференцията ще се излъчва на живо по интернет.

Фестивал на Европа – ден на отворените врати, 12 май DeutschEnglishfrançaisNederlands

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки