Kruimelpad

Begroting moet Europa vooral weer groei bezorgen - 27/04/2012

Op de ontwerpbegroting van de EU voor 2013 staat voor 138 miljard euro aan uitgaven, 6,8% meer dan in 2012. Die stijging sluit helemaal aan bij de roep van de EU-regeringen om investeringen die de groei kunnen stimuleren.

De Commissie stelt voor om vooral te investeren in de zaken die het meest kunnen bijdragen aan groei en werkgelegenheid.

Daarom gaat er bijvoorbeeld meer geld naar onderzoek, onderwijs, opleiding, energie- en vervoersnetwerken en ondersteuning van het concurrentievermogen van de EU. De stijging is ook een gevolg van de extra uitgaven voor lopende programma's.

Voor veel projecten moeten in 2013 nog rekeningen worden betaald, bijvoorbeeld voor bruggen, spoorlijnen en snelwegen die de Europese landen met elkaar verbinden. Die zijn belangrijk voor het concurrentievermogen van de EU. De regeringen van de EU-landen hebben die uitgaven bij vorige begrotingen goedgekeurd, dus de Commissie moet die verplichtingen nu nakomen.

Toekomstige uitgaven voor dergelijke langetermijnprojecten worden echter bevroren, rekening houdend met de inflatie. Zo komen de EU-landen bij toekomstige begrotingen niet voor onaangename verrassingen te staan.

De Commissie probeert ook zoveel mogelijk te besparen, bijvoorbeeld door slecht presterende programma's te schrappen en haar eigen personeel met 1% in te krimpen.

Veel van de begroting voor 2013 English gaat naar programma's waarmee mensen rechtstreeks worden geholpen. Zo gaat er meer geld naar een fonds om mensen die hun baan dreigen te verliezen of al werkloos zijn geworden, krediet te geven om een eigen zaak te beginnen.

Hoe werkt de begroting?

Uit de EU-begroting worden zaken betaald die voor alle Europeanen nuttig zijn. We zijn er allemaal bij gebaat als we dat soort dingen samen financieren. Het is voor de regeringen goedkoper en efficiënter om dubbel werk te voorkomen en de problemen van vandaag same aan te pakken, dan om naar 27 aparte oplossingen te zoeken.

Zo zijn er vorig jaar nieuwe EU-instanties opgericht om de regeringen te helpen orde op zaken te stellen in de financiële sector. Door meer gas- en elektriciteitsleidingen tussen de EU-landen aan te leggen, wordt de energievoorziening betrouwbaarder en blijven de kosten voor de consument zo laag mogelijk.

Zo'n 94% van de begroting gaat naar de regio's, steden, bedrijven, wetenschappers en burgers van Europa en de helft ervan is bestemd voor groei en werkgelegenheid. De overige 6% is nodig voor de EU-instellingen zelf.

De volgende stappen

Nu moeten de nationale regeringen en het Europees Parlement overeenstemming bereiken over het begrotingsvoorstel DeutschEnglishfrançais .

Meer over de EU-begroting DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links