Navigációs útvonal

Uniós költségvetés Európa gazdasági növekedéséért - 27/04/2012

Az EU költségvetési tervezete szerint 2013-ban 138 milliárd eurót tesznek majd ki a kifizetések, 6,8%-kal többet, mint 2012-ben. Ez összhangban áll azzal, hogy a tagállamok a növekedésösztönző beruházások növelését szorgalmazzák.

2013-ban az Európai Bizottság azokra a területekre kívánja fordítani az uniós kiadások legnagyobb részét, amelyek várhatóan a leginkább elősegítik a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

A költségvetési tervezet értelmében jövőre az EU többet fog költeni a kutatás, az oktatás és képzés, az energia- és közlekedési hálózatok, valamint az uniós versenyképesség fejlesztésére. A kiadásnövekedés részben annak is tulajdonítható, hogy a már megindított programok költségeinek fedezéséhez további összegekre van szükség.

Számos program esetében 2013-ban válik esedékessé a számlák kifizetése. Példaként említhetjük azokat a hidakat, vasutakat és autópályákat, melyek a tagállamok közlekedési rendszereinek összekapcsolása és az EU versenyképességének növelése céljából épültek Európa-szerte. A tagállami kormányok a korábbi uniós költségvetésekben kötelezettséget vállaltak ezekre a kifizetésekre, így ezeket most a Bizottságnak kötelező teljesítenie.

A tervezet értelmében azonban az EU befagyasztja a hosszú távra szóló projektekkel kapcsolatos jövőbeli kiadásokat. Ez azt jelenti, hogy az Unió költségvetésébe befizetendő tagállami hozzájárulások nem fognak az inflációnál nagyobb mértékben emelkedni.

A Bizottság emellett arra törekszik, hogy ahol lehet, pénzt takarítson meg. Ebből a célból a gyenge eredményt felmutató programokat leállítja, az uniós tisztviselők számát pedig 1%-kal csökkenti.

A 2013-as költségvetés English forrásainak nagy része olyan programokat fog finanszírozni, melyek közvetlenül segítik az emberek életét. Bővülni fog például annak a finanszírozási eszköznek a költségvetése, amely vállalkozásindítási hitelhez juttatja azokat, akik elveszítették munkahelyüket, vagy akiket ez a veszély fenyeget.


Hogy működik a költségvetés?

Az uniós költségvetés középpontjában az európai lakosság egészének szükségletei állnak. A források egyesítése mindenki számára előnyökkel jár azokon a területeken, ahol ésszerű együttműködni. Ahelyett, hogy a 27 uniós tagország külön-külön küzdene ugyanazért a célért, sokkal olcsóbb és hatékonyabb, ha összefognak, és együtt próbálnak meg választ adni az aktuális kihívásokra.

Ezt szolgálják azok a tavaly létrehozott uniós szervek, amelyek a pénzügyi szolgáltatási szektorok szabályozásának javításában hivatottak segítséget nyújtani a tagországok kormányainak, és ebbe a sorba illeszkedik a tagállami energiahálózatok összekapcsolása is, aminek révén javul Európa energiabiztonsága, és kordában tarthatók a lakossági kiadások.

A költségvetési források mintegy 94%-a az európai régiók, városok, vállalkozások, tudósok és polgárok boldogulását szolgálja. A pénz fele a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást hivatott fellendíteni. A fennmaradó 6% az uniós intézmények működtetéséhez szükséges igazgatási kiadásokat fedezi.

Soron következő lépések

Ahhoz, hogy a most előterjesztett költségvetési tervezet DeutschEnglishfrançais életbe lépjen, a Bizottság javaslatait az Európai Parlamentnek és az EU-tagországok kormányainak is el kell fogadniuk.

További információk az EU költségvetéséről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek