Sti

Budget fokuserer på økonomisk genopretning i EU - 27/04/2012

Budgetforslaget for 2013 rummer 138 milliarder euro (ca. 1 000 milliarder kroner) i betalinger. Det er stigning på 6,8 % i forhold til 2012. Stigningen afspejler, at EU-landene har bedt om flere investeringer i vækst.

Kommissionen foreslår at fokusere på de områder, der bedst kan skabe vækst og føre til flere job.

Der bliver f.eks. brugt flere penge på forskning, uddannelse, energi- og transportnet og på at forbedre EU's konkurrenceevne. Stigningen afspejler også de ekstra midler, der skal bruges på de løbende programmer.

Regningen for mange af disse projekter skal betales i 2013, f.eks. broer, jernbaner og motorveje, der forbinder EU-landene og styrker EU's konkurrenceevne. EU-landenes regeringer havde sagt god for disse forpligtelser i tidligere budgetter, og det er nu Kommissionens pligt at betale for dem.

Fremover bliver udgifterne til sådanne langsigtede projekter dog låst fast, så de følger inflationen. Det betyder, at EU-landene ikke skal betale mere til de fremtidige budgetter.

Kommissionen ser også på mulige besparelser, bl.a. ved at lukke programmer, der ikke lever op til forventningerne, og nedskære personalet i EU med 1 %.

En stor del af budgettet for 2013 English går til programmer, der hjælper folk direkte. Der foreslås f.eks. flere midler til en fond, som gør det lettere for arbejdsløse og for dem, hvis job er i fare, at få kredit til at starte egen virksomhed.

Sådan fungerer budgettet

Budgettet fokuserer på europæernes behov som helhed. Vi har alle fordel af, at ressourcerne samles på områder, hvor det er mest logisk at arbejde sammen. I stedet for at opfinde den dybe tallerken i 27 EU-lande er det meget billigere og mere effektivt for regeringerne at løse de aktuelle problemer med en fælles indsats.

I fjor blev der således oprettet nye EU-organer, som skal hjælpe landene med at regulere deres finanssektor bedre. Landenes energinet forbindes bedre, og det øger energisikkerheden i EU og holder priserne for forbrugerne så lave som muligt.

Omkring 94 % af budgettet går til EU's regioner og byer, virksomheder, forskere og borgere, og halvdelen er afsat til vækst og beskæftigelse. Resten går til EU's institutioner.

Hvad skal der ske?

Nu skal EU-landene og Europa-Parlamentet forhandle om budgetforslaget DeutschEnglishfrançais .

Mere om EU's budget DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links