Navigacijska pot

Preusmeritev v spodbujanje rasti - 02/03/2012

Predsednik Komisije José Manuel Barroso na tiskovni konferenci © EU

Predsednik Komisije José Manuel Barroso je voditelje držav EU pozval, naj izpolnijo svoje zaveze za spodbujanje gospodarske rasti in nova delovna mesta.

Predsednik Evropske komisije je na zasedanju voditeljev EU 1. in 2. marca dejal, da je čas za preusmeritev z obvladovanja krize na ukrepe za rast.

Države evrskega območja so sprejele ukrepe za reševanje krize javnega dolga, zdaj morajo vsi voditelji EU uresničiti ukrepe, dogovorjene na ravni EU, je poudaril Barroso.

Z letnim pregledom rasti 2012 DeutschEnglishfrançais , ki opredeljuje gospodarske ukrepe in prednostne naloge, so voditelji držav dobili časovni načrt za izvedbo nacionalnih reform. V središču reform naj bi bili prednostni ukrepi, vključno z zmanjšanjem brezposelnosti mladih in večjo podporo za mala podjetja.

Projektne obveznice z jamstvom EU naj bi zagotovile sredstva za strateške naložbe v promet, energijo in hitra internetna omrežja, je rekel predsednik Barroso.

Dogovor o fiskalnih pravilih

Vse države EU, razen Združenega kraljestva in Češke, so 2. marca podpisale medvladni sporazum o strožjih proračunskih pravilih v območju evra.

Veljati bo začel, ko ga bo ratificiralo vsaj 12 držav evrskega območja. Vse države, ki bodo v prihodnosti prevzele evro, bodo s tem samodejno sprejele pogodbo, lahko pa se njenih določb držijo že prej.

Pogodba države območja evra zavezuje k uravnoteženem proračunu ali proračunskem presežku. Če bo njihov proračunski primanjkljaj presegal 0,5 % BDP, bodo morale ponovno uravnotežiti svoj proračun pod nadzorom drugih držav EU.

Pogodba je pomemben del ukrepov EU za reševanje finančne krize ter dolžniške krize evrskega območja. S krepitvijo gospodarskega upravljanja in stabilnosti želijo voditelji držav EU obnoviti zaupanje javnosti in finančnih trgov.

Druge zadeve

Na zasedanju so se voditelji EU dogovorili tudi o časovnem poteku pridružitve Bolgarije in Romunije schengenskemu območju.

„Gre za vprašanje pravičnosti in objektivnosti,“ je dejal Barroso.

Na zasedanju so potrdili tudi status Srbije kot kandidatke za članstvo v EU. „To je dobra odločitev, saj kaže, da EU ohranja svojo privlačnost,“ je dodal Barroso.

Več o zasedanju Evropskega sveta (1. in 2. marec 2012) DeutschEnglishfrançaisportuguês

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave