Cale de navigare

Creşterea economică trece pe primul plan - 02/03/2012

Preşedintele Comisiei José Manuel Barroso, la o conferinţă de presă © UE

Îi încurajăm pe liderii ţărilor UE să-şi respecte angajamentele asumate în cadrul acordurilor încheiate cu UE privind stimularea creşterii şi favorizarea creării de locuri de muncă, a declarat preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso.

La reuniunea la nivel înalt a liderilor ţărilor UE din 1 şi 2 martie 2012, preşedintele Barroso a declarat că a sosit vremea să trecem de la măsurile de combatere a crizei la cele de stimulare a creşterii.

Ţările din zona euro iau măsuri pentru soluţionarea crizei datoriei publice cu care se confruntă. Este momentul ca toţi liderii statelor membre să acţioneze potrivit politicilor convenite la nivelul UE, a adăugat dl Barroso.

Analiza creşterii pentru 2012 DeutschEnglishfrançais prezintă politicile şi priorităţile UE pentru anul în curs şi, totodată, este o foaie de parcurs pentru liderii europeni privind punerea în aplicare a planurilor naţionale de reformă. Aceste planuri trebuie să se axeze pe acţiuni prioritare, inclusiv pe cele care vizează reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor şi sporirea sprijinului acordat micilor întreprinderi.

Obligaţiunile UE pentru proiecte ar putea să contribuie, de asemenea, la asigurarea finanţării pentru investiţii strategice în sectorul transporturilor şi al energiei şi în reţelele de internet de mare viteză, a mai declarat preşedintele Barroso.

Un acord privind normele bugetare

În data de 2 martie, toate statele membre ale UE, exceptând Regatul Unit şi Republica Cehă au semnat un acord interguvernamental prin care sunt stabilite norme bugetare mai stricte pentru ţările din zona euro.

Acest tratat va intra în vigoare după ce va fi ratificat de cel puţin 12 ţări din zona euro. Tratatul li se aplică automat tuturor statelor membre care aderă la zona euro. De asemenea, statele membre care nu au adoptat încă moneda euro pot decide în orice moment să aplice prevederile tratatului.

În baza acestui tratat, guvernele ţărilor din zona euro vor fi obligate să menţină bugetele pe echilibru sau pe surplus. Ţările care înregistrează un deficit bugetar de peste 0,5% din PIB vor trebui să depună eforturi pentru a reveni la starea de echilibru, sub supravegherea altor ţări UE.

Tratatul este considerat a fi un element important din răspunsul UE la criza financiară şi la criza datoriilor din zona euro. Prin intermediul acestor măsuri de consolidare a guvernanţei şi a stabilităţii economice, liderii ţărilor UE doresc să restabilească încrederea în rândul cetăţenilor şi pe pieţele financiare.

Alte subiecte abordate

Liderii ţărilor UE au convenit asupra unei foi de parcurs privind aderarea Bulgariei şi a României la spaţiul Schengen.

Subiectul trebuie tratat în mod echitabil şi obiectiv, a declarat preşedintele Barroso.

De asemenea, Serbia obţine statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE. „... a fost o decizie bună, care arată că UE rămâne în continuare foarte atractivă”, a spus preşedintele Barroso.

Mai multe despre Summitul UE (1-2 martie 2012) DeutschEnglishfrançaisportuguês

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile