Kruimelpad

Naar economische groei - 02/03/2012

Commissievoorzitter José Manuel Barroso geeft een persconferentie © EU

EU-akkoorden om groei en werkgelegenheid te stimuleren moeten worden uitgevoerd, zo zegt Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

"Het is tijd om over te gaan van een crisismodus naar een groeimodus", zei Barroso op de bijeenkomst van EU-leiders op 1 en 2 maart.

De eurozone neemt maatregelen om haar overheidsschuldencrisis op te lossen. Nu moet het beleid dat op EU-niveau is afgesproken ook worden uitgevoerd op nationaal niveau.

De jaarlijkse groeianalyse 2012 DeutschEnglishfrançais , een reeks van prioriteiten voor het economisch beleid, bevat een routekaart voor de uitvoering van nationale hervormingsplannen. Die moeten vooral gericht zijn op prioriteiten, zoals de vermindering van de jeugdwerkloosheid en de ondersteuning van kleine ondernemingen.

EU-projectobligaties kunnen volgens Barroso ook zorgen voor de financiering van strategische investeringen in vervoer, energie en snellere internetwerken.

Akkoord over begrotingsregels

Op 2 maart hebben alle EU-landen, behalve het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië, een intergouvernementeel verdrag ondertekend over striktere regels voor de begrotingen in de eurozone.

Het treedt in werking zodra minstens 12 landen uit de eurozone het geratificeerd hebben. Andere landen zijn pas gebonden aan het verdrag als zij toetreden tot de eurozone, maar zij kunnen beslissen om de regels al eerder te volgen.

Het verdrag verplicht de regeringen hun begroting in evenwicht te houden of zelfs een overschot te bereiken. Als een tekort oploopt tot meer dan 0,5% van het bbp, moeten zij hun begroting weer in evenwicht brengen onder toezicht van de Commissie en de overige EU-landen.

Het verdrag is een belangrijk element in de EU-aanpak van de financiële crisis en de schuldencrisis in de eurozone. Een beter economisch bestuur en meer stabiliteit kunnen het vertrouwen bij de bevolking en de financiële markten herstellen.

Andere kwesties

Op de bijeenkomst is voorts een akkoord bereikt over een routemap voor de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot het paspoortvrije Schengengebied.

"Dat is een kwestie van eerlijkheid en objectiviteit", zei Barroso.

Servië werd ook aanvaard als kandidaat-lidstaat van de EU. Volgens Barroso blijkt hieruit dat de EU nog altijd aantrekkelijk blijft.

Meer over de EU-top (1-2 maart 2012) DeutschEnglishfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links