Navigációs útvonal

Növekedésre hangolva - 02/03/2012

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart © EU

José Manuel Barroso szerint a tagállamok vezetőin a sor, hogy uniós vállalásaikat teljesítve a növekedés és a munkahelyteremtés felé kormányozzák gazdaságaikat.

„Ideje, hogy a válságról áthangoljunk a növekedésre” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Unió vezetőinek március 1‑jén és 2‑án tartott kétnapos tanácskozásán.

Az államadósság-válság megoldása érdekében nagy horderejű intézkedések születtek az euróövezetben. Most a tagállamok vezetőin a sor, hogy végrehajtsák az uniós szinten jóváhagyott politikai lépéseket – hangsúlyozta a politikus.

A Bizottság gazdaságpolitikai prioritásokat összefoglaló, 2012. évi növekedési jelentése DeutschEnglishfrançais útitervet kínál a nemzeti reformtervek számára. E terveknek a prioritásokra kell összpontosítaniuk – köztük azokra az intézkedésekre, amelyek célja a fiatalkori munkanélküliség csökkentése, illetve a kisvállalkozások támogatásának erősítése.

További prioritást jelentenek a stratégiai fontosságú közlekedési és energetikai beruházások, valamint a nagy sebességű internetes hálózatok, melyekhez finanszírozási forrást jelenthetnek az EU által támogatott projektkötvények – tette hozzá Barroso elnök.

Egyezség a költségvetési szabályokról

Március 2‑án az Egyesült Királyság és a Cseh Köztársaság kivételével valamennyi uniós tagország aláírta azt a kormányközi szerződést, amely szigorúbb költségvetési szabályokat tesz kötelezővé az euróövezeti tagállamok számára.

A szerződés azt követően lép majd hatályba, hogy legalább 12 euróövezeti tagállam ratifikálta. Azok a tagállamok, amelyek jelenleg nem tagjai az eurózónának, attól az időponttól fogva kötelesek alkalmazni a szerződés előírásait, amikor bevezetik az eurót. Ha azonban úgy döntenek, akár korábban is vállalhatják a szabályok teljesítését.

A szerződést alkalmazó országoknak költségvetésüket egyensúlyban kell tartaniuk, vagy költségvetési többletet kell felmutatniuk. Azoknak a tagállamoknak, amelyek túllépik a GDP 0,5%‑ában maximalizált államháztartási hiányt, a többi uniós tagország felügyelete mellett újra egyensúlyba kell hozniuk költségvetésüket.

A szerződés fontos eleme a pénzügyi válságra és az euróövezeti adósságválságra megoldást kereső uniós intézkedéseknek. A gazdasági kormányzás és a stabilitás megerősítésével az EU vezetői a polgárok és a pénzügyi piacok bizalmát kívánják visszaszerezni.

Egyéb tárgyalt kérdések

Az EU-csúcson megállapodás született emellett arról is, milyen menetrend mellett csatlakozhat Bulgária és Románia az Unión belül útlevélmentes utazást biztosító schengeni övezethez.

„Ez méltányosság és tárgyilagosság kérdése” – jelentette ki Barroso elnök.

Egy további napirendi pont alapján az uniós vezetők Szerbiát a tagjelölt országok közé fogadták. “... Ez Barroso elnök szerint „jó döntés, amely azt mutatja, hogy az EU továbbra is népszerű”.

További információk a 2012. márciusi EU-csúcsról DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek